İsrail Devleti’nin kuruluşu ve bölgesel etkileri (1948-2000) - Bileydi, Malike (My University, 2005)
Ortadoğu özellikle yirminci yüzyılda dünyanın en değişken bölgelerinden biri olmuştur. İsrail Devleti' nin kuruluşundan bu yana geçen altmış sene boyunca, İsrail-Filistin çatışmasının nasıl çözüleceği konusundaki tartışmalar devam etmektedir. Tartışılan soru şudur: 1967' deki Altı Gün Savaş'ında İsrail tarafından işgal edilen alanda bir Filistin devleti kurulmalı mıdır? Tartışma bu anlaşmazlığın içinde yer alan herkesi ve özellikle de büyük güçleri doğrudan ve dolaylı bir şekilde etkilemektedir. Bu tez, İsrail-Filistin anlaşmazlığının başlangıç sürecinden itibaren nedenlerini ve Batı Şeria ve Gazze' de bağımsız bir Filistin devletinin İsrail tarafından tanınma sürecini analiz etmektedir.

Middle East has been one of the most volatile regions in the world, especially in the twentieth century. For sixty years, since the state of Israel was established, debate about how to resolve the Israel-Palestinian conflict continues. Debated question is: Should a Palestinian state be established in the areas captured by Israel in the 1967 Six Day War? The debate effects everyone directly or indirectly involved in the conflict especially the big powers. This thesis analyses the reasons of Israel-Palestinian conflict from the begining and process of Israel recognation of an independent Palestinian state in the West Bank and Gazze.
Keywords: Filistin ve İsrail; İsrail_Tarih_1948-2000; Ortadoğu; Tarih