Mimmo Paladino'nun heykellerinde sembol kullanımı - Erdoğan, Dicle (My University, 2019)
“Mimmo Paladino’nun Heykellerinde Sembol Kullanımı” başlıklı bu metin bir tez çalışmasıdır. Bu çalışma, Mimmo Paladino’nun sembol kavramıyla kurduğu ilişkiyi incelerken heykel-sembol ilişkisinin anlaşılması açısından kültürel, tarihsel ve sanatsal örneklere yer verir. Mimmo Paladino örneğinden hareketle ve yapıtlarını da kapsayacak şekilde incelenen bu tez çalışmasında, aynı zamanda seçilen başka sanatçılar ve yapıtlarıyla desteklenir. Üç ana başlık altında şekillendirilen bu tez çalışmasının birinci bölümünde, sembol kavramının tarihsel alt yapısına dair bir okuma yapılarak, sanatla kurduğu ilişkinin başlangıcı tarihsel bir perspektifle incelenir. İkinci başlıkta ise Mimmo Paladino’nun sembol kullanım mantığı irdelenerek bu kavramın Paladino’nun üretim metodolojisindeki yeri analiz edilir. Üçüncü başlıkta ise Mimmo Paladino’nun seçilen dış mekân yapıtlarının analizi yapılarak heykellerindeki sembolik dil, yaklaşım ve bağlam çözümlenerek ortaya konur.

This text entitled tez Using Symbols in Mimmo Paladino's Sculptures ”is a thesis. This study provides cultural, historical and artistic examples to understand the relationship between sculpture and symbol while examining the relationship that Mimmo Paladino has with the concept of symbol. In this thesis, which is examined from the example of Mimmo Paladino and including his works, it is also supported by other selected artists and works.In the first part of this thesis, which is formed under three main headings, a reading of the historical background of the concept of symbol is made and the beginning of the relationship it has with art is examined from a historical perspective. In the second chapter, Mimmo Paladino's symbol usage logic is examined and its place in Paladino's production methodology is analyzed.In the third chapter, the symbolic language, approach and context in the sculptures of Mimmo Paladino are analyzed by analyzing the selected outdoor works.
Keywords: Fine arts education; Güzel sanatlar eğitimi; Heykeltraşlık; Sculpture; Sembol- Heykel- Mimmo Paladino- İkonografi- Çağdaş Heykel Symbol- Sculpture- Mimmo Paladino- Iconography- Contemporary Sculpture