Siyasal iletişimde afişlerin kullanımı : 1950 ve 1960 dönemlerinde dp ve chp’nin seçim afişlerinin analizi - Ugur, Hülya (My University, 2014)
SİYASAL İLETİŞİMDE AFİŞLERİN KULLANIMI 1950-1960 DÖNEMİ DP VE CHP’NİN SEÇİM AFİŞLERİNİN ANALİZİ Siyasal iletişim siyasi kurumların kendi fikirlerini en iyi şekilde halka sunmak ve bunun sonucunda da hedef kitle olan halktan kendi partileri lehine bir başarı elde etmeye yönelik yapılan iletişim teknikleridir. Özellikle günümüzde siyasal iletişim kavramı oldukça fazla duyulmaktadır. Ancak tez çalışmamızın konusunu oluşturan 1950-1960 dönemlerinde siyasal iletişim kavramının bilinmemesi ve birçok çalışmanın o dönem için ilk olarak yapılmaya başlanması siyasal iletişim çalışmalarının çıkış noktası gibi değerlendirilebilir. Bu sebeple de o dönemin ruhunu anlamak, halka somut göstergeler bağlamında tek bir iletişim aracı olan afişle ulaşılmaya çalışılması dönem şartlarını da dikkate aldığımızda hiç kuşkusuz ki siyasal iletişiminin temellerinin atılmasında oldukça önemli göstergeler olarak karşımıza çıkmaktadır. Siyasal iletişimi tam anlamıyla kavrayabilmek için, bu bağlamda değerlendirilebilecek geçmiş uygulamaların da incelenmesi gerekliliğinden yola çıkarak hazırlanan bu tez çalışması, siyasal iletişim olgusunu Cumhuriyet Halk Partisi’nin ve Demokrat Parti’nin stratejik iletişim çalışmaları doğrultusunda ele almayı amaçlamaktadır. Bugün günümüzde etkili bir şekilde siyasal iletişim aracı olarak kullanılan afişlerin 1950-1960 dönemi şartları neticesinde ele alınarak incelenmesi yapılmıştır. İzlenimci, betimleyici ve sistematik çözümleme biçiminde hazırlanan çalışmada afişler detaylı olarak incelenmiştir. Yapılan araştırmalar ve incelemeler sonucunda ortaya koyulan varsayımlarla elde edilen bulgular sonucunda, her iki partinin afiş çalışmaları üzerinde varsayımların doğruluğu saptanmaya çalışılmıştır. Bu bağlamda parti kimliği ile partinin afiş çalışmalarında işlediği konular ve konuları işleyiş biçimleri arasında bir ilişkinin olduğu, ülkenin siyasi, sosyal ve ekonomik şartlarının afiş çalışmalarında işlenen konuları etkilediği, klasik oy verme kuramı doğrultusunda lider imajından daha çok ülke sorunları üzerinde durulduğu gibi sonuçlar ortaya çıkmıştır. yasal İletişim, Afiş, Göstergebilim, CHP, DP

SİYASAL İLETİŞİMDE AFİŞLERİN KULLANIMI 1950-1960 DÖNEMİ DP VE CHP’NİN SEÇİM AFİŞLERİNİN ANALİZİ Siyasal iletişim siyasi kurumların kendi fikirlerini en iyi şekilde halka sunmak ve bunun sonucunda da hedef kitle olan halktan kendi partileri lehine bir başarı elde etmeye yönelik yapılan iletişim teknikleridir. Özellikle günümüzde siyasal iletişim kavramı oldukça fazla duyulmaktadır. Ancak tez çalışmamızın konusunu oluşturan 1950-1960 dönemlerinde siyasal iletişim kavramının bilinmemesi ve birçok çalışmanın o dönem için ilk olarak yapılmaya başlanması siyasal iletişim çalışmalarının çıkış noktası gibi değerlendirilebilir. Bu sebeple de o dönemin ruhunu anlamak, halka somut göstergeler bağlamında tek bir iletişim aracı olan afişle ulaşılmaya çalışılması dönem şartlarını da dikkate aldığımızda hiç kuşkusuz ki siyasal iletişiminin temellerinin atılmasında oldukça önemli göstergeler olarak karşımıza çıkmaktadır. Siyasal iletişimi tam anlamıyla kavrayabilmek için, bu bağlamda değerlendirilebilecek geçmiş uygulamaların da incelenmesi gerekliliğinden yola çıkarak hazırlanan bu tez çalışması, siyasal iletişim olgusunu Cumhuriyet Halk Partisi’nin ve Demokrat Parti’nin stratejik iletişim çalışmaları doğrultusunda ele almayı amaçlamaktadır. Bugün günümüzde etkili bir şekilde siyasal iletişim aracı olarak kullanılan afişlerin 1950-1960 dönemi şartları neticesinde ele alınarak incelenmesi yapılmıştır. İzlenimci, betimleyici ve sistematik çözümleme biçiminde hazırlanan çalışmada afişler detaylı olarak incelenmiştir. Yapılan araştırmalar ve incelemeler sonucunda ortaya koyulan varsayımlarla elde edilen bulgular sonucunda, her iki partinin afiş çalışmaları üzerinde varsayımların doğruluğu saptanmaya çalışılmıştır. Bu bağlamda parti kimliği ile partinin afiş çalışmalarında işlediği konular ve konuları işleyiş biçimleri arasında bir ilişkinin olduğu, ülkenin siyasi, sosyal ve ekonomik şartlarının afiş çalışmalarında işlenen konuları etkilediği, klasik oy verme kuramı doğrultusunda lider imajından daha çok ülke sorunları üzerinde durulduğu gibi sonuçlar ortaya çıkmıştır. yasal İletişim, Afiş, Göstergebilim, CHP, DP ABSTRACT THE USE OF POSTERS IN POLITICAL COMMUNICATION: THE ANALYSIS OF DP AND CHP VOTING POSTERS BETWEEN 1950 AND 1960 Political communication is communication techniques for political institutions to present their ideas to society in the best way and as a result of that to gain a success in favor of their party from the target group which is society. Especially nowadays, political communication concept is mostly well-heard. However, political communication concept in 1950-1960 period which is out thesis subject not being known and most of the studies being made in that period can be considered as the starting point of political communication concept. For this reason, understanding the soul of that period, trying to achieve to the society by banners, only communication tool as part of concrete indicators stand as undoubtedly important indicators on laying the foundation of political communication considering the conditions of the period. To entirely understand political communication, this thesis, based on the necessity of examining previous applications in this context, aims to discuss political communication fact in the direction of strategic communication studies of republican people’s party and democrat party. The examination of banners, which is used as an effective political communication tool today, is made regarding the conditions of 1950-1960 period. The posters are examined in detail during the study prepared in the form of impressionistic, descriptive and systematic analysis. As a result of findings attained from assumptions asserted after researches and examinations, it has been tried to determine the accuracy of both parties’ assumptions on banner studies. In this context, it is concluded that there is a relation between the party identity and the subjects that the party discussed in its poster works and their way of discussing the subject matter. Also, the country’s political, social and economic conditions affect the subjects treated in the posters and in line with the classical theory of voting, rather than the leader image country issues are emphasized. Key Words: Political Communication, Poster, Semiotics, CHP, DP
Keywords: Afiş; Afişler, Siyasette; CHP, DP; Göstergebilim; Halkla İlişkiler-- Tarih; Siyasal İletişim; Tarih; Türkiye