Tarım finansmanının kalkınmadaki rolü ve önemi: bir model önerisi - Özsoy, Mahmut Şerafettin (My University, 2016)
Tarım Finansmanının Kalkınmadaki Rolü ve Önemi: Bir Model Önerisi Tarımın tarihinin insanlık tarihi kadar eski olduğu iddia edilebilir. Özellikle sanayi devrimine kadar toplumların en önemli geçim kaynaklarından birisi tarım olmuştur. Sanayi devriminden sonra ise ülke ekonomilerinde istihdam gibi alanlarda oran olarak önemini yitirmesine rağmen hala en önemli sektörlerden biri konumundadır. Bu durum Türkiye için de geçerlidir. Türkiye açısından bakıldığında tarım sektörünün ülke ekonomisinde azımsanamayacak bir öneme sahip olduğu görülmektedir. Bu sebeple tarım sektörünün kalkınma üzerinde büyük bir role sahip olduğu söylenebilir. Tarım sektörünün ülke ekonomisinde ve kalkınmada büyük bir rolünün bulunması nedeniyle tarımın finansmanı da çok önemli bir konu olmaktadır. Hükümetler tarımın finansmanı noktasında çeşitli modeller uygulamaktadırlar. Bu çalışmanın amacı, tarımın finansmanı noktasında bir modelin geliştirilmesidir. Bu amaçla öncelikle tarım sektörünün özellikleri ve kalkınma üzerindeki etkisi üzerinde durulmuştur. Sonrasında ise Türkiye`de tarımın finansmanında görülen sorunlar listelenmiştir. Tarımın finansmanında karşılaşılan söz konusu sorunlar gruplandırılmış ve bir çözüm modeli geliştirilmiştir. Çalışma sonucunda dört temel sorun grubu bulunduğu düşünülmüştür. Bunlar “Bilgilendirme Eksikliği”, “Yüksek Faiz Oranları/ Maliyetler”, “Denetleme” ve “Uygulama” gruplarıdır. Çalışma sonucunda uygun olduğu düşünülen çözüm modelinde ise “Bilgilendirme Eksikliği” için “Banka Bünyesinde Tarım Birimlerinin Kurulması” çözümü, “Yüksek Faiz Oranları/ Maliyetler” için “Devlet Desteği/ Destek Kaynaklarının Tek Merkezde Toplanması” çözümü, “Denetleme” için “Etkin Denetim” çözümü ve “Uygulama” sorunu için “Kurumsallaşma” çözümlerinden oluşan bir modelin faydalı olacağı anlaşılmıştır. Tarım, Tarımın Ekonomik Kalkınmaya Etkisi, Finansman, Tarımın Finansmanı, Tarımın Finansmanı için Model

Role and Importance of Financing Agriculture on Development: A Proposal It can be claimed that history of agriculture goes as far as history of mankind. Agriculture had been one of the most important economic activities of mankind up to Industrial Revolution. Despite the fact that percentage of agriculture sector has increased in some areas such as employment after Industrial Revolution, it has been still one of the most important sectors in economies. That situation is current also for Turkey. In terms of Turkey, it is seen that agriculture sector has significance for overall economy. As a result of the fact that agriculture sector has a great impact on economy and development, financing agriculture has also been an important topic. Governments have applied various models for financing agriculture sector. Aim of this study is developing a model for financing agriculture. In order to reach this aim, properties of the sector and impact of the sector on development is studied firstly. Then, problems faced about financing agriculture sector are listed. Those problems faced about financing agriculture are grouped and a model is developed taking those problems into account. It is understood that there are four groups of problems about financing agriculture. Those groups can be called as “Lack of Informing”, “High Levels of Interests/ Costs”, “Lack of Inspection” and “Application”. In the model developed at the end of the study, problem of “Lack of Informing” can be solved via solution of “Establishing Units in the Bank”, problem of “High Levels of Interests/ Costs” can be solved via solution of “Government Grant/ Using Single Source for Sources”, problem of “Lack of Inspection” can be solved via solution of “Inspection” and problem of “Application” can be solved via solution of “Institutionalization”, Agriculture, Impact of Agriculture on Economic Development, Financing, Financing Agriculture, A Model for Financing Agriculture
Keywords: Ekonomik yönleri; Finans; Tarım