Whatsapp uygulaması ile yapılan “transteoretik model temelli fiziksel aktivite programının” adölesanların fiziksel aktivite ve egzersiz davranışlarına etkisi - Ceylan, Fatma (My University, 2020)
Whatsapp Uygulaması ile Yapılan “Transteoretik Model Temelli Fiziksel AktiviteProgramının” Adölesanların Fiziksel Aktivite ve Egzersiz Davranışlarına EtkisiÖğrencinin Adı: Fatma CEYLANDanışman Adı: Doç. Dr. Saime EROLAmaç: Bu çalışmada, Whatsapp uygulaması ile yapılan “Transteoretik Model TemelliFiziksel Aktivite Programının” adölesanların fiziksel aktivite ve egzersiz davranışlarınaetkisini göstermek amaçlandı.Gereç ve Yöntem: Araştırma, ön test ve son test kontrol gruplu yarı deneysel araştırmatasarımı ile yürütüldü. Örneklemi, Ocak–Haziran 2020 tarihleri arasında, İstanbul ilinde ikilisede öğrenim gören 95 deney ve 90 kontrol grubu olmak üzere toplam 185 öğrencioluşturdu. Deney grubuna sekiz hafta boyunca her gün, günde bir kez whatsapp üzerindenTransteoretik model (TTM) temelli fiziksel aktivite mesajları, video ve görselleri gönderildi.Kontrol grubuna herhangi bir girişim uygulanmadı. 12. hafta son test uygulandı. Araştırmanınverileri, Sosyo-Demografik Özellikler Tanılama Formu, TTM Egzersiz ölçekleri; DeğişimAşamaları, Öz-Etkililik ölçeği, Karar Alma Ölçeği, Uluslararası Fiziksel Aktivite Anketi (kısaformu), boy uzunluğu ve vücut ağırlığı ölçülüp, Beden Kitle Indeksi (BKİ) hesaplanaraktoplandı. Verilerin analizinde Kolmogorov Smirnov, Fisher Exact test, Mc Nemar, ki-karetesti, t-testi, Mann-Whitney U testi, Wilcoxon testi kullanıldı.Bulgular: Girişim sonrası, deney grubunun kontrol grubundan istatistiksel olarak anlamlıdaha yüksek egzersiz öz-etkililik (t=2,647; p=0,009), fiziksel aktivite toplam MET puanınasahip olduğu (Z=-3,521; p=0,000) ve değişim aşamalarında daha fazla ilerleme kaydettiğibulundu (χ 2 =20,102; p=0,000). Son testte, deney ve kontrol grupları arasında egzersiz yapmayarar ve zarar algısı puanları ve BKİ kategorilerinde istatistiksel anlamlı fark bulunmadı(p>0,05).Sonuçlar: Whatsapp uygulaması ile yapılan Transteoretik Model Temelli Fiziksel AktiviteProgramının adölesanların egzersiz öz-etkililiklerini arttırmada, değişim aşamalarındailerleme kaydetmede etkili olduğu, fiziksel aktivite ve egzersiz yarar ve zarar algıları üzerindekısmen etkili olduğu belirlendi.

The Effect of Physical Activity Programme Based on Transtheoretical Model Via Whatsappon the Physical Activity and Exercise Behavior of AdolescentsStudent's Name: Fatma CEYLANConsultant Name: Assoc. Saime EROLObjective: In this study, it is aimed to show the effect of "Transtheoretical Model BasedPhysical Activity Program" made with whatsapp on the physical activities and exercisebehavior of adolescents.Material and Method: The research was conducted with a quasi-experimental researchdesign with pretest and posttest control groups. The sample of the study consisted of 185students, 95 experimental and 90 control groups, studying in two high schools in Istanbul,between January and June 2020. Messages, videos and images about physical activity basedon Transteoretic model (TTM) were sent to the experimental group once a day, every day foreight weeks, via Whatsapp. No intervention was applied to the control group. Post-test wasapplied in the 12th week. The data of the research was collected using with Socio-Demographic Characteristics Form, TTM Exercise; Stages of Change, Self-Efficacy Scale,Decisional Balance Scale, TheInternational Physical Activity Questionnaires (short form),and by measuring the height and body weight and calculating the Body Mass Index (BMI). Inthe analysis of the data Kolmogorov Smirnov, Fisher Exact test, Mc Nemar, chi-squaretest, t-test and Mann-Whitney U test, Wilcoxon test were used.Results: After the intervention, it was found that the experimental group had statisticallyhigher exercise self-efficacy (t=2,647; p=0,009), physical activity total MET score (Z=-3,521;p=0.000) and made more progress in the stages of change (χ 2 =20,102; p=0,000) than controlgroup. In the posttest, there was no statistically significant difference in exercise pros andcons scores and BMI categories between experimental and control groups.Conclusion: It was determined that the Transteoretic Model Based Physical Activity Programmade with Whatsapp application was effective in increasing the exercise self-efficacy ofadolescents, making progress in the stages of change, and partially effective on physicalactivity and exercise pros and cons.
Keywords: AdölesanEgzersiz Fiziksel AktiviteTransteoretik ModelWhatsapp Adolescence ExercisePhysical ActivityTranstheoretical modelWhatsapp; Health; Hemşirelik; Nursing; Sağlık