1918 Bakü katliamı - Neciyev, Elçin (My University, 2004)
1918 Bakû Katliamı başlığıyla hazırladığımız bu tezde Azeri Türklerinin 1918 yılında maruz kaldıkları katliam araştırılmaya çalışılmıştır. Özellikle, Rusya'da ortaya çıkan Şubat İhtilalinden sonra Taşnaksutyun Partisi'nin Ermeni devleti kurma planını hayat geçirmek için Azeri Türklerine karşı olan husumetten ortaya çıkan ve Mart katliamı ile sonuçlanan olaya aydınlık getirmek asli vazife bilinmiştir. Bu konu ile ilgili Azerbaycan'da Siyasi Partiyalar ve İçtimai Hareketler arşivin açılması ve bu konuya tarihçiler tarafından önem verilerek incelenmesi XX.yüzyılın 90'ıncı yıllarında başladı. Sovyet döneminde tahrif edilmeye çalışılan bu hadise zikredilen tarihten itibaren objektif olarak incelemeye alınmış ve katliam olarak değerlendirilmiştir. Bu çalışmada 1918 yılında ortaya çıkan Mart katliamı esnasında Bolşevik-Taşnaklarla Müsavatçılar arasında ilişkiler incelenmiş ve sonuca bağlanmıştır. 31 Mart katliamını sonucunu araştırtması için 15 Haziran 1918'de kurulan Bakanlar kurulu Alekber Bey Hasmmedov'un başkanlığı ile Fevkalade Tahkikat komisyonun yayımladığı evraklar tarafımızdan ilk defa incelenerek olayın gerçek sorumluları açıklanmaya çalışılmıştır.

İn this thesis with the name 1918 Baku Massacre we wanted to investigate massacres which was done to Azeri Turks in 1918. This is our task to lighten the ivent resulted in massacre particularly after the February Revolusion occured in Russia. This is directly related with the aim of Tasnaksyutun Party to fulfil their plans to constitute Armenian State. At the end of the XX-th century the Political Parties and Social Movements archieve has opened and historicans started to attach importance to this topic. From this date this event has investigated objectively and emphatized as massacre. At this work we have also researched and analyzed the relations between the Tashnaks and Musavat Party, investigated responsible persons of this bloody event and used archieve documents for the first time which was publised by Alakber Bey Hasmmedov, the member of the Extraordiniary Investigation Commite.
Keywords: Azerbaycan_Tarih