“Mavi Marmara” olayının Türk basınına yansımaları - Çınar, Ali (My University, 2017)
“Mavi Marmara” olayı Türkiye-İsrail ilişkileri tarihinde önemli bir yere sahiptir. Söz konusu olay iki taraf arasında 6 sene süren bir gerginliğe sebep olmuştur. İletişim araştırmalarında kitle iletişim araçlarının hedef kitle üzerindeki etkilerinin araştırıldığı çalışmaların yanında haber kaynağının haber üzerindeki etkilerinin araştırıldığı çalışmalar da mevcuttur. Haberlerin medya kuruluşlarının ideolojilerine göre şekillendiğini ortaya koymaya çalışan eleştirel çalışmacılar, söylem ve ideoloji arasındaki bağlantıyı incelemişlerdir. “Mavi Marmara” olayının Türkiye’de süreli günlük yayın yapan üç gazetede ele alınışının incelendiği çalışmada söylem analizi metodu kullanılmıştır. Haber, etki, ideoloji, söylem, söylem analizi, Mavi Marmara

“The Mavi Marmara” case has an important place in the history of Turkey-Israel relations. This case had brought about tension that continued for six years between the sides. In addition to the studies that investigate the effect of mass media on audience, there are some other studies that investigate the effect of news sources on news stories. Critical researchers studying to reveal the construction of news through media’s ideology have also studied the connection between discourse and ideology. In the study investigating the dealing the “Mavi Marmara” case in three daily newspapers published in Turkey, the discourse analysis method has been used. News, effect, ideology, discourse, discourse analysis, Mavi Marmara
Keywords: ‘’Mavi Marmara’’ olayı; Etki; Kitle iletişim araçları; Medya; Sosyal yönler; Türkiye