Diyabet hastalığına yönelik kan şekeri tespitinde kullanılan potansiyostat cihaz tasarımı - Keskin, Hüseyin (My University, 2021)
Diyabet hastalığı günümüzde çok sayıda insanın hayatını olumsuz etkileyen ve gerekli önlemler alınmadığı durumda ciddi sonuçlar doğurabilen bir hastalıktır. Bu nedenle hastalığın takip edilmesi ve hastalığa dair verilerin hekimler tarafından kullanılması önem taşımaktadır. Diyabet takibi, hastalar tarafından kan şekeri ölçüm cihazları aracılığı ile ev ortamında gerçekleştirilebilmektedir. Potansiyostat yapıları, kan şekeri takip cihazları gibi elektrokimyasal algılama yeteneğine sahip cihazların temel bileşenleri olarak öne çıkmaktadır. Potansiyostat yapılarının performanslarının artırılması gerçekleştirilecek ölçümlerin daha hassas ve doğru olmasını sağlayacaktır. Tez kapsamında potansiyostat yapılarına yönelik araştırmalar gerçekleştirilmiş ve teknik incelemeler yapılmıştır. Yapılan araştırmalar doğrultusunda kan şekeri tespitine yönelik çalışacak alternatif potansiyostat yapısı tasarlanmıştır. Tasarlanan potansiyostat yapısı performans değerlendirmelerinin yapılabilmesi adına deneysel sürece tabii tutulmuştur ve deneysel süreç sonunda, yapının 2 mmol/ L – 20 mmol/ L aralığında şeker doygunluğuna sahip kan sıvısını taklit eden çözeltilerde başarılı şekilde ölçümler yapabildiği görülmüştür.
Keywords: diyabet; Electric engineering; Electronics engineering; Elektrik mühendisliği; Elektronik mühendisliği; potansiyostat