Vergi rekabeti ve Türkiye’de kurumlar vergisi üzerindeki etkileri - Alihaydar Yıldırım (My University, 2019)
VERGİ REKABETİ VE TÜRKİYE’DE KURUMLAR VERGİSİ ÜZERİNDEKİ ETKİLERİBu çalışma, küresel vergi rekabetinin Türkiye’de kurumlar vergisine etkilerini incelemektedir. Uluslararası ekonomik hareketliliğin baş aktörü olan çok uluslu şirketlerin, yerel vergi otoritelerinin yaşadığı vergi rekabetinden faydalanarak matrah aşındırması ve kar aktarımının engellenebilmesi için OECD tarafından ortaya atılan BEPS Planı ile çok uluslu şirketlerin kar aktarımına yönelik manipülatif işlemlerinin engellenmesi veya kontrol altına alınması amaçlanmıştır. Çalışmada BEPS planının detayları ile birlikte Türkiye’deki kurumlar Vergisi Kanunu’nda yer alan vergi rekabetine yönelik düzenlemeler incelenmiştir.Çalışma sonuçlarına göre, vergi rekabetinin, uluslararası alanda önlemek için alınan önlemlerin çok etkili olmadığı, Türkiye’de kurumlar vergisi üzerindeki etkisinin sınırlı olduğu görülmüştür. Kurumlar vergisi sisteminin kendi iç dinamiklerden kaynaklanan sorunların vergi rekabetinden kaynaklanan sorunlara nazaran daha etkili olduğu görülmüş ve yerel vergi otoritelerinin bilgi değişimi ve paylaşımının en üst seviyede olmasının rekabeti önlemede etkili olacağı ifade edilebilecektir.

TAX COMPETİTİON AND THE EFFECTS ON CORPORATE TAX İN TURKEYIn this study, institutions in Turkey to investigate the effects of global tax competition on the tax. With the BEPS Plan, which is proposed by the OECD to prevent the transfer of profits and to prevent the transfer of profits by benefiting from the tax competition experienced by the local tax authorities, which is the main actor of international economic mobility, the BEPS Plan aimed to prevent or control the manipulative transactions of the multinational companies for profit transfer. BEPS institutions in Turkey along with the details of the arrangements for the study plan Located tax competition Tax Law was examined.According to the results of tax competition, the measures taken to prevent the international arena is not very effective, institutions in Turkey were found to have limited impact on the tax. It is seen that the corporate tax system is more effective than the problems arising from its own internal dynamics compared to the problems arising from tax competition, and it can be stated that the highest level of information exchange and sharing of local tax authorities will be effective in preventing competition.
Keywords: Base Erosion; Corporate Tax; Finance; Kar Aktarımı; Kurumlar Vergisi Globalization; Küreselleşme; Maliye; Matrah Aşındırma; Profit Shifting; Tax Competition; Taxation; Turkey; Türkiye; Vergi Rekabeti; Vergilendirme