Yayınevi ile basımevi arasındaki yaşanan koordinasyon ve teknik problemlerin tespiti ve çözüm önerileri - Çubuk, Duygu (My University, 2009)
YAYINEVİ İLE BASIMEVİ ARASINDA YAŞANAN KOORDİNASYON VE TEKNİK PROBLEMLERİN TESPİTİ VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ Yayınevleri, basılacak eserlerin baskıya hazırlanması, pazara sürülmesi ve tanıtımı ile ilgili faaliyetleri yürütürler. Basımevleri de, yayınevlerinden gelen hazırlanmış ya da hazırlanması istenilen kitap veya süreli yayın gibi işlerin tamamı ile ilgili faaliyetleri yürütürler Basılacak eserler yayına hazırlanırken, matbaadaki üretim için teknik anlamda uygun olarak hazırlanmalıdır. Genellikle yayıncı ve basımevi arasındaki koordinasyon sorunun oluşmasının temel nedeni işlerin istenilen formatta hazırlanmaması ve teknik detayların anlaşılamaması ya da anlatılamaması sebebiyle yaşanmaktadır. Yaşanan bu sorunlarla ilgili olarak yayınevlerine ve basımevlerine iki ayrı anket uygulanmıştır. Yayınevlerine uygulanan ankette; kullandıkları masaüstü yayıncılık programları, dosya formatları, kalite kontrol kriterleri, teslimat süresi, işin basımevinde bulunan baskı öncesi hazırlık sistemine uygun olarak yapılması, montaj ve cilt şeklinin tam olarak detaylandırılması, ozalit ve renk provalarının uygun hazırlanması, onay sürecinde yaşanan problemler ve yaşanan diğer teknik sorunlarla ilgili detaylar sorulmuştur. Basımevlerine uygulanan ankette ise; yayınevlerine sorulan soruların karşılıklarını verecek çözüm önerilerinin elde edilebileceği; yayıneviyle iş akışını sağlayan birim, font ve mizanpaj gibi konulardaki sorunlarla ilgili detaylar sorulmuştur. Bahsedilen bu terminlerin tutturulamaması, firenin fazla olmasına veya istenen rengin tam olarak basılamamasına neden olmaktadır. Bu ve benzeri sorunların çözümü ile ilgili olarak uygulanan anketten elde edilen sayısal verilerin SPSS analizi çıkarılmıştır. Sonuçlarla ilgili değerlendirmeler yapılmıştır. Yayınevleri ve basımevlerinin üretim sürecinde yaşadıkları koordinasyon ve teknik problemlerin nasıl aşılabileceği ile ilgili tavsiyelerde bulunulmuştur.

IDENTIFICATION OF COORDINATION AND TECHNICAL PROBLEMS BETWEEN PUBLISHING AND PRINTING HOUSES AND SOLUTION SUGGESTIONS Publishing houses perform the preparations of the books chosen to be printed, marketing and presentation of them and the related activities. Printing houses perform designed or intended preparation of books or periodicals which come from publishing houses and the related activities. During the preparations of the books chosen to be printed, the printing house is technically to be made ready. The reason for the coordination problems between the publishing and printing houses is that the demanded work is not prepared in the required form and the technical details are not understanding. Related to these problems, two separate surveys were conducted for the publishing and printing houses. In the survey carried out on the publishing houses, they were asked about their desktop publishing programs, file formats, quality control criteria, delivery date, preparation of the work before the printing process, matching and detailing the shape of the cover, preparing ozalit and color checks, problems experienced during the confirmation period and technical details. However, In the survey carried out on the printing house, they were asked to find answers to the problems faced in the publishing houses . In relation to this and similar problems, numerical data obtained from surveys applied are analyzed by the SPSS program and the results are evaluated the coordination and the technical problems of publishing and printing houses during the production. Recommendations are made for solving.
Keywords: Matbaa Eğitimi