-فقه الطلاق، أحكامه واثاره في المذهب المالكي و مدونة الأسرة المغربية -دراسة تأصيلية مقارنة - Guennouni, Meryeme (My University, 2022)
Bu çalışma, çağımızda oldukça yaygın görülen ve sosyal bir sorun haline gelen ailenin dağılmasını; Maliki mezhebi ve Fas Medeni Kanunu çerçevesinde incelemeye çalışmayı hedeflemiştir. Bu amaçla çalışmada, boşanma hükümleri ve sonuçları Maliki mezhebi ve Fas Medeni Kanunu’nda karşılaştırmalı olarak ele alınmıştır. Maliki mezhebinin Fas medeni Kanunu üzerindeki etkisine temas edilmiştir. Bu konuyu tercih etmemin sebebi, Fas toplumunda gözlemlediğim boşanma ahkamı alanındaki bilgi eksikliği ve insanları bu alanda daha fazla bilinç sahibi yapmaya yönelik arzumdur. Bu Çalışma üç bölümden oluşmaktadır; İlkbölümde boşanma, boşanmanın tanımı, boşanmanın şartları ve çeşitlerinden bahsedilmiştir. İlk bölüm dört alt başlıktan oluşur ve her başlık kendi içinde bazı alt başlıkları ve konuları içermektedir. İkinci bölümde boşanma ve mahiyeti ele alınmış iki konu başlığı altında incelenmiştir. Birinci konu başlığında, anlaşmazlık nedeniyle boşanmayı, ikinci konu başlığı altında ise kadının başka sebeplerden ötürü eşinden boşanmak istemesi işlenmiştir. Bu konu ayrıca altı alt başlıktan oluşmakta, her başlıkta bu sebepler zikredilmekte ve kadının boşanma ve evliliği bitirme hakkının olduğu açıklanmaktadır. Üçüncü ve son bölümde, iki alt başlıkta anlaşmalı boşanma (talak-ı ittifaki) ve hul’ konusu anlatılmıştır. Sonuç bölümünde ise, çalışmanın çıktıları sıralanarak bazı önerilerde bulunulmuştur.

This study focuses on the disintegration of the family, which has become a very common and social problem in our age; It aimed to examine within the framework of Maliki madhab and Moroccan Civil Code. For this purpose, in this study, divorce provisions and consequences are discussed comparatively in Maliki madhab and Moroccan Civil Code. The influence of the Maliki sect on the Moroccan Civil Code has been touched upon. The reason why I chose this subject is the lack of knowledge in the field of divorce law that I observed in Moroccan society and my desire to make people more conscious in this field. This Study consists of three parts; In the first part, divorce, the definition of divorce, the conditions and types of divorce are mentioned. The first part consists of four sub-titles and each title contains some sub-titles and topics in itself. In the second part, divorce and its nature were discussed under two headings. In the first topic, divorce due to disagreement, and under the second topic, the woman's desire to divorce her husband due to other reasons is discussed. This subject also consists of six sub-titles, these reasons are mentioned in each title and it is explained that women have the right to divorce and end marriage. In the third and last chapter, the subject of uncontested divorce (talaq-ı alliance) and hul' are explained under two sub-titles. In the conclusion part, the outputs of the study are listed and some suggestions are made.
Fıkhu't-talak, ahkâmuhu ve eseruhu fi'l-mezhebi'l-mâliki ve müdevvenetu'l-üsre el-Magribiye-dirase te'sıliyye mükarene
Hükümleri ve sonuçları açısından maliki mezhebi ve Fas medeni kanununda boşanma hukuku-karşılaştırmalı çalışma
Keywords: Codification; Divorce; Fas Medeni kanunu; Fıkıh; Islam; İslam; Maliki Madhab; Maliki Mezhebi; Moroccan Civil Code; Talak; Tedvin Fiqh