Belediye hizmetlerinde bilinçli strateji geliştirme süreci ve sorunları (Ege Bölgesi Örneği) - Azaklı, Sedat (My University, 1999)
Bu çalışma, yerel halkın bir arada yaşamasından doğan temel kentsel ihtiyaçlarını karşılayan belediyelerin, hizmetlerini daha etkin, verimli ve kaliteli sunmasını sağlamak amacıyla yeni bir yönetim yaklaşımını ele almaktadır. Bu yaklaşım özel sektörde yaygın olarak kullanılmakta olan stratejik yönetimin kamu yönetimi alanında uygulanmasını içermektedir. Bu amaçla, çalışma Türkiye'de yeni bir belediyecilik anlayışına sebep olacağı inanılan, belediye hizmetlerinde bilinçli strateji geliştirme süreci ve sorunlarını konu edinmiştir. Belediyelerin bir işletme gibi görülebildiği yeni kamu yönetimi anlayışından da esinlenerek belediyeler klasik kamu yönetimi anlayışı dışında değerlendirilerek farklı açılardan tanımlanmıştır. Ege Bölgesindeki 131 il ve ilçe belediye başkanlarına posta yoluyla gönderilen anket yoluyla bir alan araştırması yapılmıştır. Belediyelerin bilinçli strateji geliştirip geliştirmediğini tespit etmeye yönelik olarak 71 belediye örneklemi üzerinde yapılan bu alan araştırması çalışmanın uygulama kısmını oluşturmaktadır. Belediyelerin bilinçli strateji geliştirme sürecinde karşılaştıkları sorunların yanı sıra genel olarak karşılaştıkları sorunlar da araştırılmıştır. Bu alandaki çalışmaların oldukça az ve teorinin oluşmamış olması bizi, belediyelerde stratejik yönetim alanında keşfedici ve betimleyici bir çalışmaya yönlendirmiştir. Çalışmanın dikkat çeken üç sonucu vardır. Bunlardan biri, Ege Bölgesi Belediye Başkanlarının sınırlı olarak kente dair vizyonları olduğu ve kentsel hizmetleri sunmada bilinçli olarak strateji geliştirmedikleridir. İkinci olarak, yerel halkın talep ve şikayetleri ile memnuniyetlerine önem vermelerine rağmen bunları ölçmeye ve değerlendirmeye yönelik sistemli, kurumsal ve objektif örgütlenmeleri yoktur. Üçünü sonuç ise, belediye başkanlarının genel olarak karşılaştıkları sorunlar ile bilinçli strateji geliştirme sürecinde karşılaştıkları sorunlar arasında fark görmedikleridir. Bu aynı zamanda strateji bilincinin oluşmadığının da göstergesi sayılabilir.

This study investigates a new management approach that aims to increase effectiveness, productivity, and quality of services provided by local governments. This approach entails the application of strategic management principles, which has been widely used in private sector, to public administration. Drawing on a sample of 71 municipalities in Aegean region, the study analyzes whether there exists a conscious implementation of strategic management process in local services and the problems confronted, and aims to bring a new understanding to local governments in Turkey. Based on different perspectives, a new definition of municipality is developed. As distinct from a traditional view of public administration, a municipality is seen as a private company, a result which is corroborated by the findings of this survey. In addition to general problems confronted in municipalities, the problems arising in the process of strategic management are examined from a comparative perspective. Due to lack of a rigorous theory and a paucity of empirical works in this field, an exploratory research design is adopted to seek answers to the study's research questions. A number of conclusions are worthy of note: first, the mayors have a limited vision of the city they governed and do not apply strategic management process consciously in the provision of local services. Second, while the mayors do not overlook the demand and complaints, and satisfaction of local people, they often fail to establish an efficient organization to be able to correctly measure and evaluate them. Finally, they do not differentiate between the general problems and the problems arising from the application of strategic management principles.
Keywords: YEREL YÖNETİMLER