Markalarda sosyal medya kullanımı : lüks markalar üzerine bir araştırma - Aktaş, Emine (My University, 2019)
ÖZETMARKALARDA SOSYAL MEDYA KULLANIM: LÜKS MARKALAR ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMAGloballeşen dünyada internetin yaygınlaşmasıyla tüketicilerde dünyayı tek ülke gibi görmeye başlamışlardır. İnternetin ve teknolojinin bu denli yaygınlaşmasıyla hem işletmeler hem de tüketiciler için yeni alanlar ortaya çıkmıştır. Yeni gelişen alanlarla birlikte ekonomide de yeni bir çağ başlamıştır. Ekonomideki bu hareketlilik yoğun rekabete sebep olarak işletmelerinde bu yeniliklerin gerisinde kalmamak için yeni ticaret ve iletişim alanları aramaya başlamasına sebep olmuştur. Sosyal medya da yeni gelişen bu iletişim ve ticaret alanlarının başında gelmektedir. Sosyal medyayı kullanan insan sayısının gün geçtikçe artması ve popüler olması lüks markalarında tüketicilerini anlaması için bu platformlara katılmasını zorunlu kılmıştır. Sosyal medya kullanımın niteliklerinin işletmeler ve tüketiciler açısından avantaj sağlayacağı düşüncesiyle araştırmada sosyal medya kullanım niteliklerinin marka denkliğine olan etkisi incelenmiştir.Bu çalışma, lüks markaların sosyal medya hesaplarını takip eden kullanıcıların sosyal medya kullanım niteliklerinin marka denkliğine olan etkisini tespit edebilmek için anket yöntemiyle toplanan verilerin analizlerinin gerçekleştirilmesiyle yapılmıştır. Tezin sonucunda, sosyal medya kullanım niteliklerinin marka denkliğine olan etkisi ortaya konmuştur.

ABSTRACTConsumers have started to see the world as the one country in the globalizing world with the spread of the Internet, with the widespread use of the Internet and technology; new areas have emerged for both business and consumers. A new era has begun in the economy with new developing fields. This mobility in the economy has led to intense competetion and let to the search for trade areas and communication in order not to lag behind innovations. Social media is also one of these emerging areas of communication and commerce. The increase in the number of people using socal media and their popularity have forced them to participate in these channels in order to understand their consumers in luxury brands. In this study, the effects of social media usage on brand equity were investigated in the research, considering that the qualities of social media use would provide advantages for business and consumers. This study was conducted by analyzing the data collected by questionnaire method in order to determine the effect of social media usage qualificatiın on brand equity of users who follow social media accounts of luxury brands. As a result of the study, the effect of social media usage qualities on brand equity was revealed.
Keywords: Brand Equity; Business; İşletme; Lüks Marka; Marka Denkliği Luxury Brands; Marketing; Pazarlama; Social Media Usage Qualifications; Sosyal Medya Kullanım Nitelikleri