EU’s transition to low carbon society : sustainable consumption and production policies and their reflections on Turkey - Yücel, Şermin Işıl (My University, 2010)
En önemli küresel sorunlardan biri haline gelen çevre kirliliği yaşam kalitesini düşürmekte ve sağlık sorunlarına yol açmaktadır. Çevresel sorunlardan sadece bir tanesi olan çevre kirliliğinin etkileri kirliliğin ortaya çıktığı yer ile sınırlı kalmamakta ve kirlilikle birlikte daha da kötüleşen çevresel sorunları, bizi dünya üzerindeki medeniyetimizi sorgulamaya zorlamaktadır. Bu noktada, küresel iklim değişikliği insan aktivitelerinin hayatı destekleyen sistemleri nasıl değiştirdiğini ve bu sistemlere nasıl zarar verdiğini gösteren en güzel örnektir. Her ne kadar iklim değişikliği doğal bir olay olsa da, insan aktiviteleri bu sürece doğal etkilerden çok fazla bir boyutta etki eder hale gelmiştir. Bu faaliyetler ekolojik sistemlere geri dönülemez zararlar vermekte ve bu durum herkes için belirsiz bir sosyo-ekonomik gelecek yaratmakta, hatta insanoğlunun bu dünyadaki varlığını tehtit etmektedir. Bu nedenle ekolojik ayak izinin azaltılması yönünde özellikle gelişmiş ülkelere büyük sorumluluklar düşmektedir. Günümüzde ekolojik ayak izinin azaltılması yönünde ortaya atılan çözüm önerilerinden birisi de düşük karbon toplumuna geçiştir. Avrupa Birliği de düşük karbon toplumuna geçiş aşamasında kendine yeni hedefler koymakta ve çeşitli politikalar oluşturmaktadır. Avrupa Birliği’ne aday bir ülke olarak Türkiye de bu süreçten etkilenmektedir. Bu tezde de Avrupa Birliği’nin düşük karbon toplumuna geçiş süreci ve Türkiye’nin bu süreçteki durumu özellikle yenilenebilir enerji kaynaklarına yoğunlaşan bir bakışla incelenmeye çalışılmaktadır. Düşük karbon toplumuna geçiş dünyadaki ekolojik sistemlere kalıcı zararlar veren insanoğlunun bu çıkmazdan kurtulması için şu an için tek alternatif olarak görünmektedir. Türkiye’de de bu yönde çalışmaların başlaması ve gelecek için bir program belirlenmesi hem sürdürülebilir kalkınma hedeflerine ulaşmada hem de Avrupa Birliği ile olan ilişkilerde önemli katkılarda bulunacaktır.

Environmental pollution, which is one of the biggest global problems in the world, decreases the quality of life and causes health problems all over the world. Environmental pollution is not is not limited with the place where it originates and exacerbate the other environmental problems. Nevertheless, pollution is only one of the environmental challenges that force us to question the civilisation on earth. At this point, global climate change is the best example that shows how human activities change and damage the life supporting systems. Although climate change is a natural phenomenon, unsustainable human activities have been altering the natural course of the phenomenon and causing irreversible damages to all ecological systems all around the world which in turn paves the way for an unsustainable socio-economic future for everyone and even threaten human well-being and survival on earth. Thus developed countries have big responsibilities to decrease the ecological footprint. Nowadays low-carbon society appears as one of the solutions offered to decrease the ecological footprint. Therefore European Union put new targets with regard to its possible transition to low carbon society and forms new policies. As a candidate country, Turkey is also being affected from this process. This thesis, therefore, tries to analyse the transition process of European Union to low carbon society and its effects on Turkey with a specific focus on renewable energy sources in Turkey. Today transition to low-carbon society seems to be the only alternative for humanity that gives permanent damages to ecological systems. Initiating the research and devising a long term program in this direction for Turkey, will certainly contribute to Turkey’s sustainable development aims and relations with the European Union.
Keywords: Avrupa Birliği; Çevre Kirliliği_Türkiye