Rasyonel akıl ile on emir ikileminde kalan Krzysztof Kıeslowskı’nin modern insanları ve dekalog - Sarıgül, Tuba (My University, 2016)
(RASYONEL AKIL İLE ON EMİR İKİLEMİNDE KALAN KRZYSZTOF KIESLOWSKI’NİN MODERN İNSANLARI VE DEKALOG) Polonyalı yönetmen Krzysztof Kieslowski'nin on ayrı bölümden oluşan ‘Dekalog’ film dizisi, Tanrı'nın Hz. Mûsa'ya gönderdiğine inanılan ‘On Emir’den ilham alınarak, kapitalist dünya düzeninde, rasyonel akıl çerçevesinde hayatlarına yön veren modern insanın yaşadığı ikilemleri konu alır. ‘Rasyonel Akıl ile On Emir İkileminde Kalan Krzysztof Kieslowski’nin Modern İnsanları ve Dekalog’ başlıklı bu tez çalışmasında, yönetmenin On Emir’den ilham alarak dini bir temele yaslandırdığı filmlerindeki insanların, Aydınlanma sonrası içine düştüğü durum, manevi tabiatı yok sayarak aklın insanın tüm ihtiyaçlarını karşılayabileceği düşüncesinin getirdiği sonuçlar incelenmektedir. Hayatın gerçek anlamı nedir? Neden sabahları uyanıyoruz? Özde ne doğru, ne yanlış? Yalan ve doğru nedir? Dürüst olmak veya olmamak arasındaki ince çizgi nerede başlayıp, nerede bitmektedir? İnsanın tüm bunlara karşı tavrı ne olmalıdır? Erdem nedir? Dini kurallar bugünün dünyasını anlamamıza yeter mi? Bu kurallar ışığında yaşadığımız dünyadaki zorluklarla mücadele edebilir miyiz? Krzysztof Kieslowski, Dekalog’da, büyük bloklarda yaşayan insanların küçük dairelerindeki öykülerini anlatırken tüm bu soruları izleyiciye yönelterek, hazır cevaplarla sinemanın bir propaganda aracı olarak kullanılmasına da karşı çıkar. Sinemanın aynı zamanda bir düşünme biçimi olduğunu, felsefenin, metafiziğin ve dinin sinema içerisinde sanatı zenginleştirdiğini gösterir. Dekalog, 10 Emir, Sinema, Tanrı, Modern Yaşam, Aile, Din

(Krzystof Kieslowski's Modern Society and The Decalogue, which are caught between the Rational Mind and The Ten Commandments) The film series of Decalogue, composed of ten individual part written and directed by Krzysztof Kieslowski is mainly subjected the dilemmas of modern people who are directed their lives as a part of rational mind in the capitalist system by inspiring of The Ten Commandments that were believed being relieved to the Moses. In this thesis study entitled as “Krzystof Kieslowski's modern people being in a dilemma of rational mind and The Ten Commandments and The Decalogue”, the situation of the people seen in the movies, leaned on a mystic background by the director by inspiring of The Ten Commandments, after the Age of Reason and the results originated from the idea that the mind could provide for all the needs of people by ignoring the spiritual nature have been discussed. What is the intrinsic meaning of life? Why do we wake up in the morning? What is essentially true and what is essentially wrong? What is lie and what is right? Where is the line between the cases of being and not being honest? What should the attitude of human be against all these situation? What is the virtue? Are the holy law enough to understand the today’s world? While the Krzystof Kieslowski was showing the stories of people who live in a small flats of huge apartments, he also came out against using of the cinema as a propaganda tool with the repartees by directing of all the questions to the audience. He has also showed those the cinema is a way of thinking and the philosophy, metaphysics and religion within the cinema enrich the art. Decalogue, The Ten Commandments, Cinema, God, Modern Life, Family, Religion
Keywords: Felsefi ve dini yönleri; Sinema filmleri