Bursevi’nin Muhammediye Şerhinde tasavvuf kavramları: (III. cilt 192-278. sayfalar arası) - Başlı, Betül (My University, 2005)
Bu çalışmada, XV. yüzyılın tanınmış sûfîlerinden Yazıcıoğlu Mehmed Bîcan'ın Muhammediye eseri için İsmâil Hakkı Bursevî tarafından yazılan Ferahu'r-Rûh adlı şerhin incelemesini yapmaya çalıştık. Eserin bizim çalışmamıza konu olan kısmında cennet, cehennem, cennet nimetleri, İsrâ ve Mi'râc, Burâk, cehennem azâbı gibi konular âyetler, hadisler, mutasavvıf sözleri çerçevesinde işlenmiştir. Tezimizin birinci bölümünde her iki müellifin de hayatları ve eserleri hakkında bilgi vererek, ikinci bölümünde eserde geçen bazı kavramların âyetler, hadisler, kelâmcılar, sûfî görüşleri ışığında analizini yaptıktan sonra üçüncü bölümde de eseri Osmanlı Türkçesi'nden günümüz harflerine çevirmeye çalıştık. We tried to study in this thesis, examine the XV. centruie's favorite sûfî name's Yazıcıoğlu Mehmed Bîcan's Muhammediye book and its commentary Ferahu'r-Rûh which written by İsmâil Hakkı Bursevî. In the part of the book which we studied, paradise, hell, benefactions of paradise, İsrâ and Mi'râc, Burâk, pain of hell, subjects examined by passages of Kur'ân, hadiths, speechs of sûfî's. In the first part of our thesis, we examined the lifes and boks both of two author. İn the second part we tried to examined some concepts some concepts by passages of Kur'ân, hadiths, and sûfî speechs. And the last part of we tried to translate the book of Ferahu'r-Rûh, which the part of our thesis in Turkish alphbeth. Key words: Bursevî, Yazıcıoğlu Mehmed Bîcan, fault, paradise, hell, vision the God.
Keywords: Akâid ve Kelâm; Din; İslam Dini; Tasavvuf