Soğan püsküllerini kesme makinasının konstrüksiyonunun incelenmesi ve geliştirilmesinin araştırılması - Küçüker, Kerim Ahmet (My University, 2001)
Ülkemizde makineleşme yeterli seviyede değildir. Avrupa ülkelerinde %4 civarında olan tarım kesiminde çalışan nüfus Türkiye'de bunun birkaç katıdır ( %35 ). Tarımda çalışanların sayısının artması verimin artması anlamına gelmemektedir. Ayrıca ücretlerin düşmesine ürünün maliyetinin artmasına da yeterli makine kullanılmaması neden olmaktadır. Soğan hasadında makine aşırı talep yerli imal edilen makinelerin kullanı-mıyla karşılanmaya çalışılmakta, ithal hasat makineleri bu kesimin satın alma gücünü zorlamaktadır. Yerli makinelerle çalışanlar kapasite ve bakım masrafları yönünden yakınmaktadırlar. Fiyatın uygun olması yanında konstrüksiyonun da geliştirilmesi istenen performansta makine kullanımını yaygınlaştırabilir ve ürün kalitesinin artması ve maliyetin azalması sağlanabilir. Soğan hasadında püskül kesme makineleri kullanıl-dığında istenenler kısmen karşılanabilecektir. Tarım hasat makineleri yanında insanla- rın kaliteli ürün kullanımını sağlamak için batı ülkelerindeki gibi denetimli sübvansi-yonlar da uygulanması gereği açıktır. Soğan hasadında kullanılan bu makinenin geliştirilmesi yaygın istektir. PROBLEM Soğan hasat makinelerinde püskül kesme önemli yer tutar. Yerli makinelerde kapasite, bakım ve onarım sorunları ortaya çıkmaktadır. Yerli hasat makinelerinin fiyatları makul bulunurken aktif çalışma süresinin azalması işletme masraflarının artması istenmeyen noktalar olarak belirmektedir. Problem soğan hasat makinesinin uygulamada kullanılan bir makine ele alınarak özellikle yakınmadan sorumlu parçalarının tasarım faktörleri ışığında yeniden incelenmesidir. AMAÇ Hasatta kullanılan soğan makinelerinin kapasite, bakım ve onarımdan sorumlu parçalarının belirlenmesi ve bilgisayar ortamında oluşturulması ve tasarımının geliştirilmesi amaçlanmaktadır. ÖNEM Hasatta aktif çalışma süresinin artırılması ve bakım onarım masraflarının azaltılması tarım sektörüne ekonomik katkı yapacaktır. Hasadın performansını yükselten bir makine, ürünün bozulmadan saklanması süresini artırması, besin değerini koruması, hasat süresini kısaltması, emek ve enerji tasarrufu sağlaması yönünden önemlidir. Yerli imalatçılara sağlanacak tasarımı geliştirici bir yardım hasatta makine kullanımını yaygınlaştırabilecektir. MATERYAL VE YÖNTEM Soğan hasadında kullanılan Atik Mak. Ltd. Şti. tarafından imal edilen soğan püskülleri kesme makinesi materyal olarak seçilmiştir. Makinenin bilgisayar ortamında oluşturulması için AutoCAD yazılımı kullanılacaktır. Tasarıma etkili faktörler seçilecek makine elamanına uygulanacaktır. Yorulmaya göre tasarım yöntemi kullanılarak bu parçalar incelenecektir. Dinamik yüklerin önemli olmadığı parçalar için akma mukavemetine göre boyutlandırma yapılacaktır.

INTRODUCTİON In our country mechanization is not sufficient level. At agricultural field in Europe working population is 4 % but in Turkey this number is more a few fold as 35 %. Increasing numbers of working in agricultural field that is not mean to increase profit. Separately not to use sufficient machine is reason to fall of prices and also increase of cost price for producing. For harvesting of onion to meet excessive demands are done by using of local produce machines, imported harvesting machines has been becoming harder buying power of this section. Producers that work with local produce machines are complained about the expenses of capacity and maintenance. If the price is suitable also with developed construction using machine will be widespread as inquired machine performance and it is possible to have increasing of product quality and decreasing of cost price. When using cutting machine of come at harvesting of onion wanted things can be met partially. With agricultural harvesting machines to get high quality production like West countries to apply controlled subvention is essential. To develop of the machines which are used at harvesting of onion are widespread desire. PROBLEM To cut of come is very important in onion harvesting machines. Local manufactured machines capacity, maintenance and repair problems are arising. Although the prices of local machines is accepted as reasonable, reduction of active working time and increase of exploring expenses have been appearing as negative points. Problem is that to analyze of onion harvest machine as used machine at application under of designing factors for same parts. INTENTİON It is aimed to indicate capacity, maintenance and repair parts of onion harvesting machines and forming on computer atmosphere also to develop of designing. IMPORTANCE Increasing of active working time and decreasing of maintenance and repairing expenses will make participation to agricultural sector as economical. An elevated machine of performance of harvesting is important by side; keeping time of harvesting without damaging, to keep of food value, shorting of harvesting, to possess of labor and energy. A support that will be ensured to local producers for developing design will spread to use the machine at harvesting. MATERİAL AND METHOD The cutting machine of coma of onion that produces by Atik Ltd. Co., was chosen as material. To design of machine AutoCAD will be used. The factors which will be effective to draw will choose to apply to machine elements. According to comment using design method this part will be examined. Soderberg method will be used to design the power transmission shafting.
Keywords: Makine Mühendisliği; Makineler