Alman medyasında Almanya ve Türkiye arasında yaşanan siyasi krizler - Nebi, Tuğçe (My University, 2025)
Bu çalışma, 2016–2017 yılları arasında Almanya ile Türkiye arasında yaşanan beş önemli siyasi krizin, Almanya’nın önde gelen üç ulusal gazetesi olan Bild, Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) ve Süddeutsche Zeitung (SZ) tarafından hangi çerçevelerle temsil edildiğini ve bu temsil pratiklerinin ardındaki ideolojik ve yapısal dinamikleri ortaya koymayı amaçlamaktadır. Araştırmanın temel problemi, Alman medyasının söz konusu krizleri aktarırken editoryal bağımsızlık sergileyip sergilemediği ve bu haberlerin arkasında hangi yapısal, ideolojik ya da ekonomik etkenlerin yer aldığıdır. Araştırmada nitel içerik analizi yöntemi kullanılmış; seçilen gazetelerin çevrim içi haber içerikleri metinsel, üslup ve görsel analiz düzeylerinde değerlendirilmiştir. Her siyasi kriz için üç gazetenin toplam 45 haberine ait başlıklar, dil kullanımı, görseller ve anlatı kalıpları özel olarak kodlanmış ve sistematik biçimde analiz edilmiştir. Metinsel analizde haberlerin anlatım biçimleri; üslup analizinde duygusal ton ve yönlendirme derecesi; görsel analizde ise kullanılan görsellerin türü ve işlevi ele alınmıştır. Elde edilen bulgular, üç hipotezin de büyük ölçüde doğrulandığını göstermektedir. Bild gazetesi, özellikle kutuplaştırıcı ve dramatize edilmiş haber diliyle, siyasi pozisyon içeren bir söylem benimsemiştir. FAZ, daha kurumsal bir dil kullanmakla birlikte Avrupa-merkezli normatif bakış açısıyla örtük ideolojik yönlendirmeler yapmaktadır. SZ ise görece tarafsız bir dil benimsemekle birlikte, özellikle insan hakları temelli söylemler aracılığıyla liberal demokratik değerleri öne çıkaran bir habercilik anlayışı sergilemektedir. Ayrıca, üç gazetede de haber görselleri, krizleri duygusal ve değer temelli çerçevelerle sunacak biçimde seçilmiş; grafik ya da istatistik gibi rasyonel veri desteklerine yer verilmemiştir. Sonuç olarak, Alman medyasının Türkiye ile ilgili siyasi krizleri haberleştirme biçimi, yalnızca bilgi aktarmaya yönelik teknik bir süreç değil; aynı zamanda ekonomik çıkar ilişkileri, sahiplik yapıları ve ideolojik yönelimler çerçevesinde şekillenen, siyasal anlam üretimiyle ilişkili bir pratik olarak değerlendirilmelidir.

This study aims to examine the framing strategies employed by three major German national newspapers -Bild, Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ), and Süddeutsche Zeitung (SZ)- in their coverage of five significant political crises between Germany and Turkey during the period of 2016–2017, and to uncover the ideological and structural dynamics underlying these representations. The central research question is whether the German media demonstrated editorial independence in reporting these crises and what structural, ideological, or economic factors influenced the news content. The research employs a qualitative content analysis methodology, assessing the online news articles of the selected newspapers at three levels: textual, stylistic, and visual. A total of 45 news articles covering the five crises were systematically coded and analyzed in terms of headlines, language use, visual elements, and narrative patterns. The textual analysis focused on the mode of narration, the stylistic analysis examined the emotional tone and degree of framing, and the visual analysis considered the function and type of images used. The findings indicate that all three hypotheses are largely confirmed. Bild adopts a polarizing and dramatized news language, presenting an overtly political stance. Although FAZ uses a more institutional tone, it implicitly promotes a Eurocentric normative perspective through its ideological framing. SZ employs a relatively neutral tone but emphasizes liberal-democratic values, particularly through human rights-based narratives. Furthermore, all three newspapers utilize emotionally charged visuals rather than data-driven graphics or statistical content, reinforcing value-laden frames over rational analysis. In conclusion, the German media's representation of political crises involving Turkey should be understood not merely as a technical process of information dissemination, but as a meaning-making practice shaped by ownership structures, ideological orientations, and economic interests.
Political crises between Germany and Turkey in the German media
Keywords: Alman Medyası; Almanya; Almanya ve Türkiye İlişkileri; Dış ilişkiler; Foreign relations; Gazetecilik; Germany; Germany and Turkey Relations; Journalism; Kitle iletişim araçları; Kitle iletişimi; Mass media; Political aspects; Political Crises; Siyasal yönleri; Siyasi Krizler German Media; Turkey; Türkiye