İleri yaş meme kanserinde cerrahi tedavi yaklaşımı; Standart dışı tedavi uygulamaları için kanıtlar ne kadar güçlüdür? - (:unkn) unknown (My University, 2009)
İleri yaşlardaki kadınlarda meme kanseri görülme hızı daha fazladır. Ancak yaşlı hastalar meme kanseri tedavisi konusunda yapılan çalışmalarda yeterince temsil edilmemektedirler. Bu nedenle yaşlı hastalarda tedavi uygulamaları için kabul görmüş özgün bir kılavuz mevcut değildir. Gerek bu yaştaki hastalarda görülen kanserin klinik ve biyolojik özellikleri, gerekse kişinin azalmış fizyolojik kapasitesi bu yaş grubundaki hastalara yaklaşımı değiştirebilmektedir. Günümüzde önemli oranda ileri yaştaki meme kanseri hastasına standart tedavilerin uygulanmadığı rapor edilmektedir. Bu yaş grubundaki meme kanserinin biyolojik olarak daha az agresif olması, sıklıkla ek hastalıkların bulunması ve hastaların nöral, kardiyovasküler ve solunumsal fizyolojik kapasitelerinin azalmış olması bu yaklaşımı destekleyen unsurlar arasındadır. Çeşitli çalışmalarda ileri yaştaki hastalarda memedeki tümörü çıkarmaksızın primer hormonoterapi olaral tamoksifen verilmesi, meme koruyucu cerrahi sonrası memeye adjuvan radyoterapi verilmemesi ve klinik olarak şüpheli bölgesel lenf nodu tutulum bulgusu olmayanlarda aksillaya herhangi bir girişim yapılmaması sorgulanmıştır. Bu derlemede bugüne kadarki kanıt seviyesi yüksek çalışmalardan elde edilen sonuçlar ışığında yaşlı hastalarda meme kanseri cerrahisinde standart tedavi yaklaşımlarından uzaklaşmanın ne kadar rasyonel bir tutum olabileceği ortaya konmaya çalışılmıştır. Sonuç olarak, fizyolojik rezervleri yeterli olan yaşlı meme kanseri hastalarında standart dışı tedavileri uygulamadan önce geniş örneklemli ve uzun takipli çalışmaların sonucunu beklemek gerekmektedir. Öte yandan yaşam beklentisi kısa, frajil hastalarda ise daha az agresif tedavi yöntemlerinin uygulanması kabul görmektedir.

Breast cancer incidence is increased in elderly women. Since these patients were mostly excluded in prospective randomized studies, no firm recommendations currently exist for the management of breast cancer in elderly. It is highly probable that older women have one or more significant co-morbid diseases and moreover, their functional capacity is independently reduced. Also, previous studies provided that biological features of breast cancer are favourable in older women. Observational reports showed that older women with breast cancer are currently undertreated when compared to their younger counterparts. In previous studies targeting exclusively elderly breast cancer patients, primary hormonotherapy without further excision of operable tumors, breast conserving surgery without adjuvant radiotherapy to whole breast and, as well as ommision of axillary surgery in clinically node negative patients were questioned, seperately. In this comprehensive review, all available evidences regarding surgical treatment of breast cancer in elderly are provided in order to assess the rationality of these treatment diversions. As a conclusion, before implementing these less aggresive treatment modalities in physiologically fit elderly, results of studies with high power and longer follow-up should be awaited. Therefore, omission of standart treatment modalities should be regarded only for frail elderly with decreased life expectancy.
Surgical treatment of breast cancer in elderly; is current evidence strong enough to implement less aggressive treatment modalities?
Keywords: Geriatri ve Gerontoloji; Onkoloji; Cerrahi