Sosyal medyada terör propagandası : Yalnız Kurt örneği - Gözlek, Oguzhan (My University, 2022)
Terör örgütleri yapıları gereği faaliyetlerini belirli bir gizlilik içerisinde yürütmekte ve faaliyet alanlarında bulunan güç merkezlerinden gizlenmek zorundadırlar. Son 20 yılda büyük bir gelişim gösteren internet temelli iletişim teknolojileri ve bununla birlikte ortaya çıkan sosyal medya ağları, silahlı terör gruplarının, haberleşme ağlarını genişletmiş, eylemlerinin bilinirliğini artırmış, etki alanlarını genişletmelerine sebep olmuştur. Söz konusu durum terör örgütlerinin görsel ve yazılı propagandalarının daha geniş kitlelere ulaşmasını sağlamıştır. Bu durum genellikle, çeşitli sosyal, ekonomik, siyasi veya dini sebeplerle toplumdan dışlanmış ve radikalleşme eğiliminde olan sosyal medya kullanıcılarını olumsuz etkilemektedir. Propagandanın yarattığı etki, sosyal medya kullanıcılarını her zaman terör örgütlerinin hiyerarşik yapısı içerisinde yer alan bir örgüt mensubu haline getirmese de yalnız kurt terörizminin bir öznesi haline getirebilmektedir. Sıklığı giderek artan yalnız kurt eylemleri çok büyük ulusal ve uluslararası etkiler yaratabilmektedir. Bu çalışmanın temel konusunu ise yalnız kurtlara yönelik dijital içerikler oluşturmaktadır. El Kaide tarafından dijital olarak yayınlanan ve sosyal medya mecralarında dolaşıma sokulan Inspire dergisi örnek olarak seçilmiştir. Inspire’nin örneklem olarak seçilmesinin nedeni, dergi içeriğinde bomba yapımından, taktiksel eğitimlere kadar yalnız kurtlara yönelik birçok mesajın bulunmasıdır. Bunun yanında gerçekleşmiş birçok yalnız kurt eyleminin ardından yapılan kriminal incelemelerde yalnız kurtların büyük bölümünün dijital ortamda söz konusu derginin okuru oldukları belirlenmiştir. Araştırmada genel olarak Inspire dergisinin yalnız kurtlara yönelik iletişim stratejisinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Dergide yalnız kurtlara yönelik eğitim içerikleri incelenerek kategorilere ayrıştırılmıştır. Araştırma sonucuna göre dergide yalnız kurtlar için en fazla bomba yapımı, hedef belirleme, enformasyon teknolojileri ve silah konularında eğitim verilmeye çalışıldığı belirlenmiştir.

Terrorist organizations, by their nature, operate in secret and must remain hidden from the power centers in their respective areas. Armed terrorist groups have used internet-based communication technologies, which have advanced significantly in the last 20 years, and the social media networks that have emerged as a result of them, they have expanded their communication networks, raised awareness of their actions, and caused them to expand their sphere of influence. This is the situation, It has a harmful impact on social media users who have been socially, economically, politically, or religiously alienated from society and who tend to radica. Although propaganda does not necessarily turn social media users into members of terrorist organizations's hierarchical structures, it can make them subject of lone wolf terror. Lone wolf attacks are becoming more common, which can have huge national and international ramifications. The main subject of this study is digital content for lone wolves. Inspire magazine, which was published digitally by Al Qaeda and circulated on social media, was chosen as example. The reason why Inspire was chosen as a sample is that there are many messages about lone wolves, from bomb making to tactical training. In addition, in the criminal investigations made after many lone wolf acts, it was determined that most of the lone wolves were readers of the aforementioned magazine in the digital environment. In this study, it was aimed to determine the communication strategy of Inspire magazine for lone wolves. In the magazine, the educational contents for lone wolves were analyzed and categorized. According to the results of the research, it was determined that the magazine mostly tried to give training on bomb making, target determination, information technologies and weapons for lone wolves.
Keywords: Inpire Magazine; Inspire Dergisi Social media; lone wolf terrorism; Social aspects; Social media; Sosyal medya; Sosyal yönleri; terör propagandası; Terörizm; Terrorism; terrorist propaganda; yalnız kurt terörizmi