TRT’nin Televizyon Yayınlarının Kamu Yayıncılığı Açısından Değerlendirilmesi - Ünlü, Burak (My University, 2015)
kamu yayıncılığı, televizyon, TRT ÖZET TRT’NİN TELEVİZYON YAYINLARININ KAMU YAYINCILIĞI AÇISINDAN DEĞERLENDİRİLMESİ Radyo ve televizyon yayıncılığının yönetimi, denetimi ve yayınlarının içeriği, bu araçların kullanılmaya başlandığı ilk yıllardan bugüne her zaman tartışma konusu olmuş ve bu konu ile ilgili çeşitli politikalar üretilmiştir. Bu politikalardan biri olan kamu yayıncılığı; kamu yararını gözetmek amacıyla kurulmuş, toplumun tümünü programlarda çeşitlilik ilkesini göz önünde bulundurarak eğitmek, bilgilendirmek ve bunun yanı sıra eğlendirmekle yükümlü, bağımsız ancak devlet tarafından dolaylı veya dolaysız olarak denetlenen/ denetlenebilen kuruluşların yaptığı yayınlar olarak açıklanmaktadır. 1980’li yıllara kadar Avrupa’da tekel konumunda olan kamu yayıncıları; yeni teknolojiler ve liberal politikaların etkisi ile bu özelliklerini kaybetmişlerdir. Açılan özel televizyon kanalları da yayıncılığı ticari bir faaliyete dönüştürmüştür. Bu çalışmanın ilk bölümünde kamu yayıncılığı politikasının geçmişi üzerinde durulmuş ve bu politikaya yöneltilen eleştiriler ile birlikte günümüzdeki konumu hakkında bilgi verilmiştir. İkinci bölümde, Türkiye’deki tek kamu yayıncısı TRT’nin (Türkiye Radyo Televizyon Kurumu) tarihi, ilk radyo yayınlarının başladığı tarihten başlayarak aktarılmıştır. Çalışmanın son bölümünde ise, hem TRT’nin televizyon kanallarının, hem de Kanal D ve Star TV’nin yayın akışları üzerinden yapılan analizle, hangi program türlerine ağırlık verdikleri tespit edilmiş ve TRT 1, Kanal D ve Star TV birbirleri ile karşılaştırılarak TRT 1’in yayınlarının özel televizyon kanallarına olan benzerliği vurgulanmaya çalışılmıştır. public broadcasting, television, TRT

EVALUATION OF THE TELEVISION BROADCASTING OF TRT IN TERMS OF PUBLIC BROADCASTING Managing and controlling of radio-television broadcasting and their content have been argued since its first years, and various policies on this topic have been developed. As one of the those policies Public Broadcasting was established for look after the public interest. Its has been defined as broadcastings of organisations which is liable to educating, informing and also entertaining to the all segments of society by considering the program diversity policy, independed but controllable or controlled by the goverment implicitly or explicitly. Until 1980’s, public broadcasters in Europe which has a monopoly, lost their states by the influence of the new technologies and liberal policies, then by the establishing of private broadcasting channels, broadcasting became a commercial activity. In the first section of the study focused on history of the public broadcasting policy, the critics and current status of the policy. In the second section, history of TRT (Turkish Radio and Television Corporation) -the only national public broadcaster in Turkey- has studied in detail starting from the commencement of the first radio broadcasting in Turkey. In the last section, both TRT’s and selected private television channels’ (Kanal D and Star TV) TV guides analysed and revealed which genres they prefer mostly, and also the data of TRT 1, Kanal D and Star TV have been compared with each other to determine the similarity between TRT 1 and private television channels.
Keywords: İletişim; Sosyal yönleri; Televizyon programları; Televizyon yayıncılığı; Türkiye Radyo Televizyon Kurumu