Tanzanya’da enerji diplomasisi ve yabancı yatırım promosyonu : enerji sektör analizi - Maputa, Olga Arthur (My University, 2020)
ÖZETTanzanya, ülkeye bağımsızlıktan bu yanaengel teşkil eden yoksulluktan kurtulma konusunda kendisini geliştiriyor. İlerleme olarak, gelişmelere yönelik çabalarını hızlandırmak için ekonomisini büyütüyor. Ayrıca hızla büyüyen nüfusu da gerçekten de yeni zorluklar ortaya koyuyor. Enerji sektörü, gelen taleplere göre yeterince üretim yapmadığı için zorluklarla karşı karşıya bulunuyor.Araştırmalar, enerji kaynaklarının çeşitliliği, hızlı ekonomik büyüme ve yüksek nüfus gibi konuların enerji sektörünün yeteri kadar güç sağlamasını neredeyse imkansız hale getirdiğini göstermiştir. Hükümet, sorunu azaltmak için bir takım girişimlerde bulunarak bazı çabalar sarf etti, ancak bazı sınırlamalara rağmen, sorunu çözmek için enerji diplomasisinin ortak girişime dahil edilmesi gerektiğinden, gösterilen çabalar pek etkili olmadı.Bu çalışma kapsamında, farklı kaynaklardan toplanan veriler, sektördeki yatırım promosyonlarına yol açan enerji problemini ve enerji diplomasisi çabalarını değerlendirmek için belge analizi (gözden geçirme) yöntemi ile analiz edildi. Çalışma hakkında daha net bilgi vermek amacıyla nitel ve nicel yöntemler hassasiyetle uygulandı.Sonuçlar, ülkenin, araştırmada tanımlanan sebeplere bağlı olarak enerji sorunuyla karşı karşıya olduğu doğrulamaktadır. Hükümetin çabalarına rağmen, enerji sorununun devam ettiği kanıtlanmış ve enerji diplomasisinin, (finansal olarak) yatırım, teknoloji desteği ve bilgi aktarımı sağlayarak enerji konularına ve enerjiyle ilgili ilişkilere destek olduğu ortaya konmuştur ve lar, ilişkilerini sağladığı yer.Rapor, hükümete enerji diplomasisi alanında daha fazla şey yapma ve sektöründe daha fazla potansiyel keşfetmek için daha fazla ilişki oluşturma ve yatırım için daha fazla fırsat getirme önerileriyle sonuçlanmaktadır.IçendikleriKISALTMALARiBİRİNCİ BÖLÜM: GİRİŞ11.1.Çalışmanın arkaplanı11.2. Araştırma sorusu11.3. Literatür incelemesi21.4. Araştırma yöntemi41.5. Araştırma sonuçları41.6. Araştırma yapısı5İKİNCİ BÖLÜM: LİTERATÜR İNCELEMESİ62.1 Tanzanya tarihi arka plan62.2. Tanzanya jeopolitik bakış102.3. Enerji diplomasisi nedir?132.4. Tanzanya’nın enerji sorunu21ÜÇÜNCÜ BÖLÜM: ARAŞTIRMA YÖNTEMİ273.1 Metodoloji: Genel bakış.273.2. Araştırma tasarımı273.3. Araştırma stratejileri ve teknikleri273.4. Araştırma yaklaşımı283.5. Veri toplama yöntemleri ve analizi283.6. Neden bu metodoloji?28DÖRDÜNCÜ BÖLÜM: VERİ BULGULARI304.1. Tanzanya'nın ekonomisi ve enerji sorunu304.2. Hükümet çabaları33BEŞİNCİ BÖLÜM: SONUÇ VE ÖNERİLER465.1. Sonuç465.2. Çalışmadan çıkarılan dersler515.3. Öneriler535.4. Gelecek Araştırma55KAYNAKÇA56

ABSTRACTTanzania has been improving itself to move away from poverty that has been dragging the country since independence. As step forward, it has been growing its economy to accelerate its efforts toward developments. Also its population has been growing fast and indeed has provided new challenges. Its energy sector has been facing challenges due to the fact that hasn’t been producing enough compared to incoming demands.Scholars have shown that issues like no diversification of energy sources, rapid economic growth and high population has made it nearly impossible for energy sector to provide enough power. Government has done some efforts as the first initiatives to reduce the problem but to some limitations it had to include energy diplomacy as the joint initiative to help solve the problem since alone the efforts done hasn’t been helping that much.To produce the results for this paper, data collected from different sources were analyzed through document analysis (review) method to evaluate the energy problem and the energy diplomacy efforts which lead to investment promotions in the sector. For this both qualitative and quantitative methods well incorporated in order to give more clear information on the study.The results have shown that it’s true that the country is facing energy problem with the causes being the ones identified in the study. In spite the efforts from the government yet energy problem has proven to be persisting and it’s where energy diplomacy comes in s the assistance to help the issues of energy and it relations by providing investments (financially), technology support and knowledge transfer.The paper concludes with recommendations to the government to do more in the field of energy diplomacy and create more relations so as to explore more potential in its sector and brings more opportunities for investment.TABLE OF CONTENTSABBREVIATIONSiCHAPTER ONE: INTRODUCTION11.1. Background of the study11.2. Research question11.3. Literature Review21.4. Research method41.5. Research outcome41.6. Research structure5CHAPTER TWO: LITERATURE REVIEW62.1. Tanzania historical background62.2. Tanzania geopolitical overview102.3. What is energy diplomacy?132.4. Tanzania's energy problem20CHAPTER THREE: RESEARCH METHODOLOGY263.1 Methodology: An overview.263.2. Research design263.3. Research strategies and techniques263.4. Research approach273.5. Data collection methods and analysis273.6. Why this methodology?27CHAPTER FOUR: DATA FINDINGS294.1. The state of Tanzania's economy and its energy problem294.2. Government efforts324.3. Energy diplomacy initiatives36CHAPTER FIVE: CONCLUSION AND RECOMMENDATION455.1. Conclusion455.2. Lessons from this study505.3. Recommendations515.4. Future research53BIBLIOGRAPHY55
Keywords: economic growth; Ekonomik büyüme; energy diplomacy; Enerji diplomasisi; Enerji sorunu; foreign investment; International economic relations; International relations; Nüfus; population; Tanzania; Tanzanya; Uluslararası ekonomik ilişkiler; Uluslararası ilişkiler; Yabancı yatırım energy problem