Kaplama işlemi uygulanmış ribana düz atkılı örme kumaşların akustik performansının incelenmesi - Şit, Ayberk (My University)
Gürültü kirliliği, işitme sağlığını ve yaşam konforunu etkileyen bir sorun olarak görülmektedir. Bu sorunun önlenmesi amacıyla tedbirlerin alınması gerekmektedir. Tekstil malzemeleri, gürültünün azaltılması için tercih edilen malzemeler arasında yer almaktadır. Bu tez çalışmasında, düz atkılı örme kumaşlar üretilmiştir. Kumaşların üretiminde polyester iplikler kullanılmıştır. Tela kesilerek akrilat esaslı binder bulunan pat ile kaplanmıştır. Daha sonra, üretilen örme kumaşlara kaplanmış telalar yapıştırılmıştır. Bu tez çalışmasında, 5 farklı örgü yapısı kullanılmıştır. Düz atkılı örme kumaşların ses yutumu üzerinde kaplanmış tela yapıştırma işleminin etkisi araştırılmıştır. Ses yutum katsayısı ölçümlerinde empedans tüp cihazı kullanılmıştır. Yapılan testler sonucunda ses yutum katsayısı-frekans grafikleri oluşturulmuştur. Tela içermeyen numuneler ve kaplanmış tela içeren numunelerin iki farklı (kaplanmış telalı ve telasız) tarafı için 250 Hz, 500 Hz, 1000 Hz ve 2000 Hz frekanslarda ölçülen ses yutum katsayılarının aritmetik ortalaması hesaplanarak gürültü azaltma katsayıları elde edilmiştir. Tela yüzeyindeki kaplama maddesinin varlığının incelenmesi için taramalı elektron mikroskobu kullanılmıştır. Kaplanmış tela yapıştırma işlemi sonucunda, ses yutumunda farklılık meydana geldiği görülmüştür. Çalışmada; gürültü azaltma katsayıları arasında en yüksek çıkan 8 değer kaplanmış tela içeren numunelerin kaplanmış telalı tarafından kaydedilmiştir. Ses dalgasının ulaştığı tarafın, kaplanmış tela içeren numuneler için ses yutumunu etkileyen bir faktör olduğu belirlenmiştir. Örgü yapısının ses yutumunu etkilediği tespit edilmiştir.

Noise pollution is seen as a problem that affects hearing health and life comfort. Measures need to be taken to prevent this problem. Textile materials are among the preferred materials for noise reduction. In this thesis study, flat weft knitted fabrics were produced. Polyester yarns were used in the production of the fabrics. Interlining was cut and coated with paste with acrylate-based binder. Then, coated interlinings were bonded to produced knitted fabrics. In this thesis study, 5 different knitting structures were used. Effect of coated interlining bonding process on the sound absorption of flat weft knitted fabrics was examined. Impedance tube device was used in sound absorption coefficient measurements. As a result of the tests, sound absorption coefficient-frequency graphs were created. Noise reduction coefficients were obtained by calculating arithmetic average of sound absorption coefficients measured at frequencies of 250 Hz, 500 Hz, 1000 Hz and 2000 Hz for samples not containing interlining and two different sides (with coated interlining and without interlining) of samples containing coated interlining. Scanning electron microscope was used to examine presence of coating material on the interlining surface. It was observed that there was a difference in sound absorption as a result of the coated interlining bonding process. In the study, the highest 8 values among the noise reduction coefficients were recorded from coated interlining side of samples containing coated interlining. It was determined that side of sound wave reach was a factor affecting sound absorption for samples containing coated interlining. It was determined that knitting structure affected sound absorption.
Investigation of acoustic performance of coated rib flat weft knitted fabrics
Keywords: Akustik; coating; kaplama Acoustic; Knit goods; knitting technology; Örme kumaşlar; örme teknolojisi; ses yutumu; sound absorption; Tekstil endüstrisi; Textile industry