Kitap kapağı tasarımının ilkeleri bağlamında dünya klasikleri - Gedik,Nurnisa (My University, 2022)
İnsan yaşayışı boyunca çevresindeki dünya ile iletişim içindedir. Görmekte olduğumuz her şey bir iletişimle anlamlandırılır ve iletişim kurmak için şekillenir. Görsel iletişim hayatınızın büyük bir bölümünde bize eşlik eder. Bu noktada her ürün alıcı için görsel bir yarış içindedir. Bir görsel iletişim ürünü olan kitap kapağı da bunlardan biridir. Kitabı bir arada tutan ve koruyan kitap kapağı, bu işlevinin yanı sıra kültürel olarak zenginleşen ve gelişen dünyamızda, alıcı için dikkati kendi üzerinde toplayabilme ve kalıcı bir iletişim kurabilme görevini de üstlenmektedir. Kitap kapağı okuyucuya kitap içeriği hakkında merak uyandırabilen, içeriğini sezdirebilen, görselliğiyle ilgi uyandırabilen, kitabın tanıtımını yapabilen bir görsel iletişim ürünüdür. Tek başına ve bir diziyi oluşturan haliyle kitap kapağı, yazar ve yayınevini okuyucu için cazip hale getirmesi noktasında önemlidir. İnsan zihni görsel olarak kendisinde ilgi uyandıran ve birbiriyle uyumluluk oluşturan parçaları bir arada görme ve onları takip etme eğilimindedir. Bu davranış okuyucuyu aynı yayınevinin birbiriyle uyumlu ve görsel olarak tanıdık gelen kitaplarına yönlendirir ve yayınevine sürekli okuyucu kazandırır. Yazar açısından ise okuyucuya kitapta anlatmak istediklerini görsel olarak ifade etme ve üslubunu aktarma açısından destek olur. Bu tezde kitap kapağı bahsi geçen işlevleriyle anlatılmış görsel süreklilik oluşturan tasarım ögeleri sayesinde oluşan uyum dünya klasikleri üzerinden incelenmiştir. Bir okuyucuyu aynı yayınevinin birbiriyle uyumlu ve görsel olarak tanıdık kitap kapaklarına sahip kitapları tercih etmesine yönlendiren bu unsur aynı zamanda yayınevi için sürekli okuyucular kazandırmaktadır. Yazar açısından ise okuyucuya anlatmak istediği düşünceyi ifade etmesi ve üslubunu görsel olarak ifade edebilmesini sağlayabilen kitap kapağı, tezde bu işlevleriyle anlatılmış ve görsel süreklilik oluşturan tasarım ögeleri ile oluşturulan bu uyum dünya klasikleri üzerinden incelenmiştir.

Man is in communication with the world through his life. In seeing, his things are explained by a communication and made sense for communication. Most of the visual communication services are told to us. It is in a visual race for the buyer of this product. Book covers, which are a visual communication, are one of them. Recipients who hold together and consist of books, as well as the enriched and useful world, can also take on the task of being able to focus on themselves and to act as a communicator. A book is a visual communication product that can arouse curiosity about the reader, arouse interest with its visuality, and promote the book. It is important that the book covers, which are stand-alone and form a series, can be introduced to the reader by the author and the publisher. It aims to arouse interest and interest in human visuality. This pleasant reader was directed to the publisher's regular and visually appealing books. If you read the author, it would be to express your appreciation and support. In this thesis, the book covers are made up of design elements that create visual permanence, which are explained in a small way, through world classics. Prefer a reader to the books of the same publisher, book by book, book by book, book by book. The author can tell the classics in this world, whose covers are prepared with this narrated and continuity design, which can visually tell the book reader what they can tell the expression and style.
Keywords: Book Cover; Dünya Klasikleri Dizileri; Elements of Design; Fine arts education; Function of Book Cover; Görsel Süreklilik; Grafik metotlar; Graphic methods; Güzel sanatlar eğitimi; İmage; İmge; Kitap Kapağı Tasarımının Öğeleri; Kitap Kapağının İşlevi; Visual continuity; WorldClassics Book Series