Resim-iş eğitimi ve bir yöntem olarak yaratıcı drama ilişkisi - Aksular, Fatih (My University, 2003)
İnsanoğlunun öğrenme biçimini anlamak için, önce algılarıyla ilgili özellikleri bilmek gerek. Çünkü, dünyayla iletişim kurmasına yarayan duyarlılığı, ona algıları sağlar. Anne karnındaki süreçten itibaren, yaşantısıyla ilgili bellek kaydı oluşturarak ve bunlardan çıkarımlar elde ederek, öğrenme eyleminin içine girer. Biliyoruz ki, çocukluk aşamasında bu öğrenme eylemi, en çok oynayarak yapılır. Çocuk, çevresini ve yaşamı yaşama ve öğrenme şekli olan oyunla tanıyor. Oyunlar aracılığıyla gelişen, kendini bu yolla öğrenme ve anlama biçimine alıştırmış, bu yöntemin 'ustası' olmuş çocuk, okul çağına geldiğinde, adeta hızı kesilir, duraklar. Karşılaştığı yapı ve okuldaki öğrenme-öğretme biçimleri, doğduğundan beri alışageldiği öğrenme biçimleriyle, neredeyse zıt bir anlayış içerir. Daha önce aktif olan çocuk, artık pasif roldedir. Etkin olan yalnızca ve en çok öğretmendir. Zamanla ne keşifçi ne de doğaçlamacı yaratıcılığından fazla bir şey kalmaz. İşte, bize sanatta ve sanat eğitiminde yeni ufuklar açma gücüne sahip olabilecek umutlarımızı da, böylece kaybediyoruz. Tümüyle bilgisel bir eğitime yaslanırken, en güçlü duyarlılıklarımıza sırtımızı dönüyoruz. Yaratıcı Drama, bu duyarlılığı söndürmeden, oyunsu yaşantılarla, hatta onu keskinleştirerek, önce kendi varlığını ve yeteneklerini keşfedebilen, etkileşimlerle karşısındakinin yerine kendini koyarak düşünebilen, yaratıcı ve demokratik bireyler yetiştirmeyi amaçlar ve sağlar. Bu saydığımız özellikler ise, Sanat Eğitimi vererek ortaya çıkarmak istediğimiz özelliklerden çok farklı değildir. Ayrıca, Drama Yöntemi ve Resim-İş Dersinin, çocuk gelişimine bağlantılarıyla paralellikler göstererek, bu konuda bize bir ışık daha yakar. Yaratıcı Drama Yöntemine, Resim-İş derslerinde daha çok yer verildiğinde, alınan sonuçların daha olumlu ve şaşırtıcı olacağından fazla kuşkumuz yok. Yeter ki, eğitici bu alanı, içeriğini ve yöntemlerini iyi kavrayabilsin ve kendisi de yaratıcılığa ve empatiye açık, hoşgörülü bir birey olsun.

The summary will help you answer these questions how young people think and how their thinking changes over time and its relations with game. These changes in thinking and understanding are called cognitive development that orderly changes by which mental processes become more complex and sophisticated. To understand the human being's learning style; firstly; we should know the cognitive development of human being. The Swiss psychologist Jean Piaget devised a model describing how human go about making sense of their world by gathering and organizing information. He stated the idea children's may of thinking are different from adults. Children should be ready to learn. Children play and children want to play. Children learn through playing. In playing together, children interact and in interacting they develop language skills and world knowledge. Use of games in the young learner's classroom can help in creating, opportunities for involvement and excitement for achievement and success. Moreover; games motivates children intrinsically. It remains a powerful truth that play is in the essential nature of the child the teacher, administrators education systems can't realize this important aspects they prevent the child's creativity In learning process, children take a passive role and education is based on teacher-centered approach. Unfortunately, we can't see that children are our future hopes to create new things by preventing their nature creativity. We only load children to lots of information like as a data-bank. Creative Drama aim is not decrease child's creativity, by using games in their learning. They discover their learning styles. It's a supporter to find out that their learning features are related to creative, democratic individuals. All of these aspects are related to Art Education Drama and Painting Lesson play an important role in children's creativity development If they combine these lessons in an accurately and efficiently, we haven't any doubt to obtain very useful results only, this educational field components' are understood and practiced very carefully we can achieve lots of things in this field.
Keywords: Eğitim; Eğitim, Resim; İlk öğretim; İlkokul konuları; Yaratıcı sanatlar ve el sanatları