Ferromanyetik Filmlerin Özelliklerinin Monte Carlo Metodu İle İncelenmesi - Kurt, Çetin (My University, 2008)
Monte Carlo Metodu kullanılarak ferromanyetik ince filmlerin manyetik özellikleri incelendi. En yakın komşu etkileşmesinin etkin olarak incelenmesi için 25 x 25 lik (625 örgü notası) bir örgü büyüklüğü ele alındı. İnce film manyetizasyonunun sıcaklığa bağlılığı incelendi ve kritik sıcaklıkta beklenen ferromanyetik-paramanyetik faz geçişi gözlendi. Manyetik olmayan boşlukların ince filmin manyetik davranışına etkisi incelendi. Simülasyon sonuçlarına göre, manyetik olmayan boşlukların yoğunluğunun toplam örgü noktalarının 1/ 6 oranına erişmesi durumunda ferromanyetik etkileşimin etkisini yitirdiği bulundu. Son olarak, tüm simülasyonlarda manyetizasyonun sıcaklığa göre değişiminin grafikleri incelendi ve yorumlandı.

EXAMINING THE PROPERTIES OF FERROMAGNETIC FILMS BY USING MONTE CARLO METHOD Magnetic properties of ferromagnetic thin films have been studied by using Monte Carlo Method. In order to have a sufficient size sample we chose 25 x 25 sample sizes (625 lattice points). Temperature dependence of thin film magnetization has been studied and expected ferromagnetic-paramagnetic phase change at critical temperature has been observed. The effect of non-magnetic substitutes to thin film’s magnetic behavior has been studied. According to the simulation results, it has been discovered that when the densities of non-magnetic substitutes reaches about 1/ 6 of the total lattice point, the ferromagnetic correlation ceases. Finally, graphics which represent magnetization versus temperature are plotted in all simulations.
Keywords: Ferromanyetik Film; Ferromanyetizma; Fizik