Türk sigorta şirketlerinde muhasebe örgütlenmesi ve bir örnek işletme - Şencan, Bilge (My University, 2003)
Sigorta en genel tanimiyla belli bir riziko durumunda ortaya çikacak zararin parayla ödeneceginin önceden garanti edilmesidir diye tanimlanabilir. Burada önemli olan ortaya çikacak olan risk’in (rizikonun) gerçeklesmesi’nin tesadüflere bagli olmasidir. Sigorta akdi kural olarak yalnizca zarari karsilamakla mükelleftir.Zarar disinda bir kazanç Kaynagi olamaz.Sigorta genel itibariyle iki ana guruba ayrilmaktadir. Sosyal Sigortalar ve Özel Sigortalar.Sosyal Sigortalar mecburi mahiyettedir. Özel sigortalar ise prensip olarak ihtiyaridir. Sigorta islemlerinin muhasebelestirilmesi ise özel ihtisas gerektiren muhasebe tekniklerine dayanmaktadir. Türk Sigorta Isletmelerinde Muhasabe Örgütlenmesi ve Bir Örnek Isletme adli tez’in birinci bölümünde Sigortanin tanimi ve çesitleri üzerinde durulurken Sigorta sektörünün tarihçesi ve gelisimi üzerinde de durulmustur.Ikinci bölümde Sigorta sirketlerinde kullanilan önem arz eden Muhasebe uygulamalari ile mali tablolar ve yükümlülük karsilama yeterliligi üzerinde durulmustur.Üçüncü bölümde ise Sigorta Sirketlerinde önemlilik arz eden Tek düzen hesap plani ve bu plana göre kullanilan ilgili hesaplar anlatilmistir.Daha sonra bu hesap guruplarinin neticesinde olusan ve sigorta sirketleri için çok önemli olan Teknik Hesaplar ,Kar/ Zarar tablolarinin olusumu detayli bir sekilde iki yilin verileri karsilastirilarak açiklanmistir. Dördüncü bölümde ; ise Örnek Sigorta Sirketinin (Alyans Sigorta) karsilastirmali verileri isigi altinda Türk Sigorta ve Reasürans Sektöründeki gelismeler ve ekonomideki gelismelere deginilmistir.Daha sonra sirketin faaliyet sonuçlari ,prim üretimi,hasar durumu belirtilerek sirketin 2001 ve 2002 yillari Bilanço , Kar / Zarar ve Teknik Hesaplar tablolari karsilastirmali olarak sonuçlariyla birlikte izah edilmistir. Sonuç kismin’da ise tez’in genel bir degerlendirmesi yapilarak günümüzde Sigota’nin önemi bir kez daha vurgulanmistir. Ekler kisminda ise Sigorta Sirketlerinde kullanilan Bilanço ve Kar/ Zarar tablolari belirtilmistir.Ekler kisminda ise Sigorta Sirketlerinde kullanilan hesap plani gösterilmistir ve tez’i hazirlarken yararlanilan kaynaklarda belirtilerek tez tamamlanmistir. Insurance can be explained as the guarantee to pay the loss before hand a risk position. Here the most important thing is realizing of risk close to accident. As a rule the insurance agreement is obliged to only pay to loss. Except the loss it can not be a profit source. Generally insurance is consist of two main ports. One of them is social insurances and the other is private insurances. Social insurances are compulsory how ever private insurance are optional as a principle. Entering insurance operations in the accounts rely on the special accounting technics. In the first part of the thesis contains the meaning of insurance and varieties of it also it is about the history of insurance sector and development of insurance sector. The next part contains the application of accounting, financial reports and liabilities. The third part is about uniform chart of account which is important for insurance company and according to this plan there is explanations about same accounts. After that there is given a comparative between two years data in order to explain the technical accounts, how to from the profit loss table . And of the last part of thesis is explain the development of Turkish. Insurance and Reinsurance sector and in addition to this it also explains the economical development according to comparative data of the example insurance company (Alyans Sigorta).Then there is same informations abaut the working result of company .Then there are some informations about the working result of company ,production of premium and loss canditions are given with these documents both of 2001-2002 balance sheets, loss/ profit and technical amount tables are compared and explained with their results. At the end there is a general evaluation of thesis and state the importance of insurance now a day in addition part there is given balance and profit / loss table which are used by insurance companies .Also amount which is used by insurance companies is shown in this part and a lost the sources are given which use help to prepare the thesis.
Keywords: Muhasebe