Yoksullukla mücadelede modern bi̇r sosyal yardım poli̇ti̇kasi : evrensel temel geli̇r ve uygulamaları - Önder, Rümeysa (My University, 2025)
Evrensel temel gelir, her bir bireyin ekonomik hayatta daha eşit ve özgür bir şekilde var olabilmesini sağlamak adına, koşulsuz, düzenli ve nakit olarak sağlanan maddi güvenceyi ifade etmektedir. Sosyal adaletin sağlanabilmesi ve bireylerin insan onuruna yakışır şekilde hayatlarını idame ettirebilmeleri için temel gelir; yoksulluk, gelir eşitsizliği ve güvencesiz istihdam gibi sorunlara karşı alternatif bir refah politikası olarak öne çıkmaktadır. Temel gelir fikri her dönemde tartışılsa da, özellikle son dönemde yaşanan Covid-19 ile birlikte önemli bir politika alternatifi olarak daha geniş bir kesim tarafından tartışılır hale gelmiştir. Refah devleti kapsamında sağlanan şarta bağlı, hedefli ve geçici yardım sistemi yerine; daha sade, hak temelli ve kolay erişilebilir bir yardım türü olan temel gelir, yoksullukla mücadelede değerli bir çözüm aracı olarak görülmektedir. Çalışma kapsamında; yoksulluk, refah devleti ve evrensel temel gelir arasındaki ilişkinin incelenmesi ve temel gelirin Türkiye’de uygulanabilirliğinin değerlendirilmesi amaçlanmaktadır. İlk bölümde, yoksulluk kavramı; türleri ve nedenleriyle birlikte açıklanmış, refah devletinin kapsamı, tarihi ve yoksullukla mücadeledeki rolü ele alınmıştır. İkinci bölümde, temel gelir kavramı; tarihçesi, amaçları ve özellikleri açıklanmıştır. Son bölümde, farklı ülkelerin pilot deneyimleri analiz edilmiştir. Bu analizlerden de faydalanarak, Türkiye’nin sosyo-ekonomik koşullarının da göz önüne alındığı üç farklı senaryo geliştirilmiştir. Belirli varsayımlar kapsamında geliştirilen ilk iki senaryo, kapsam ve maliyet bakımından kısa vadede daha uygulanabilir bulunurken; son senaryo, bütçeye getirdiği yükten dolayı kısa vadede uygulanabilirlikten uzak bulunmaktadır.

Universal basic income refers to the unconditional, regular, and cash-based financial security provided to each individual in order to enable a more equal and free participation in economic life. In the pursuit of social justice and ensuring that individuals can maintain their lives in a manner befitting human dignity, basic income emerges as an alternative welfare policy against issues such as poverty, income inequality, and insecure employment. Although the idea of basic income has been debated in every era, it has become a more widely discussed policy alternative, especially in the aftermath of the COVID-19 pandemic. Unlike the conditional, targeted, and temporary assistance systems offered within the scope of the welfare state, basic income is seen as a simpler, rights-based, and more accessible form of support and is considered a valuable tool in the fight against poverty. This study aims to examine the relationship between poverty, the welfare state, and universal basic income, and to assess the applicability of basic income in Turkey. In the first section, the concept of poverty is explained along with its types and causes, and the scope, history, and role of the welfare state in combating poverty are discussed. The second section introduces the concept of basic income, its history, objectives, and characteristics. In the final section, pilot experiences from different countries are analyzed. Benefiting from these analyses and taking Turkey’s socio-economic conditions into account, three different scenarios have been developed. While the first two scenarios, developed based on specific assumptions, are considered more feasible in the short term in terms of scope and cost, the final scenario is found to be less feasible in the short term due to the burden it places on the budget.
A modern social assistance policy in fighting poverty : universal basic income and its applications
Keywords: Combating Poverty; Evrensel Temel Gelir (ETG); Gelir dağılımı; Income distribution; Poverty; Refah Devleti; Social Assistance; Sosyal yardım alanlar; Sosyal Yardım Universal Basic Income (UBI); Welfare recipients; Welfare State; Yoksulluk; Yoksullukla Mücadele