Konaklama işletmelerinde pazar bölümlendirme ve hedef pazar belirleme stratejileri: İstanbul’daki 5 yıldızlı oteller üzerine bir araştırma - Uğurlu, Kaplan (My University, 2007)
KONAKLAMA İŞLETMELERİNDE PAZAR BÖLÜMLENDİRME VE HEDEF PAZAR BELİRLEME STRATEJİLERİ: İSTANBUL’DAKİ 5 YILDIZLI OTELLER ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA Beş yıldızlı otel işletmeleri, turizm sektöründe, müşterilerin yüksek standartlardaki beklentilerine cevap verebilecek donanımlara sahip kâr amaçlı kurulmuş konaklama işletmeleridir. Her geçen zamanda müşteri ihtiyaç, istek ve arzularındaki değişiklikler, rekabetin artması ve pazarlardaki değişimler otelleri yönetim anlayışlarında müşteri ve pazar odaklı olmalarındaki gerekliliği arttırmıştır. Otel işletmeleri, pazar bölümlendirme uygulamalarıyla müşterilere ve pazarlara ilişkin bilinmeyenleri öğrenmekte ve homojen gruplara ayırmak sureti ile işletmelerin pazarlama stratejilerine uygun hedef pazarları belirleyebilmektedirler. Bu çalışma ile İstanbul’daki beş yıldızlı otel işletmelerin, pazar bölümlendirme uygulamalarının ve hedef pazar belirleme stratejilerinin, otellerin doluluklarına ve satışlarına olan etkileri anlatılmaya çalışılmıştır. Stratejik pazarlama planlarında pazar bölümlendirme uygulamalarına yer veren otellerin, doluluk oranları ile ilişkili ve etkili olduğu görülmüştür. Pazar bölümlendirme uygulamalarının ve hedef pazar stratejilerinin sistematik ve bilinçli uygulanmaması otellerin satışlarının bir göstergesi olan doluluklarını olumsuz etkilemektedir. Name and Surname : Kaplan Uğurlu Field : Business Programme : Production Management and Marketing Supervisor : Professor Kadir Aykut Top Degree Awarded and Date : Doktorate – September 2007 Star Hotels, Market Segmentation, Target Marketing

MARKET SEGMENTATION AND TARGET MARKETING STRATEGIES IN ACCOMMODATION SECTOR: A RESEARCH ON FIVE STAR HOTELS IN ISTANBUL Five-star hotels, having facilities to respond customers’ high level of expectations, are profit oriented accomodation organizations in tourism sector. Changes in customers’ needs, expectations and wishes, competition, and changes in the market increase the necessity for hotels to become more customer and market-oriented. Hotels are learning the unknown about customers and the market by market segmentation and can define apropriate target market for their marketing strategies by segmenting the market into homojen groups. This research aims to explain the effect of market segmentation applications and strategies of defining target markets, on their sales and occupancy in five-star hotels. Hotels, appliying market segmentation in their strategic marketing plans, have positive changes in their occupancy. Not to apply market segmentation and target market strategies systematicly and consciously affect negatively hotels’ occupancy which proves their sales.
Keywords: Konaklama_İşletmeler; Pazarlama; Pazarlama Stratejileri; Üretim Yönetimi