Finansal gevşekliğin firma performansına ve hisse senedine etkisi - Çilingir Kara, Cansu (My University, 2024)
Bu çalışmada, finansal gevşeklik türlerinin, finansal performansa ve hisse senedi fiyatına olan etkisi araştırılacaktır. Bu doğrultuda, 2013-2021 yılları arasında, Borsa İstanbul (BİST)’da faaliyet gösteren büyük, küçük ve orta ölçekli firmaların verileri incelenecektir. 2013 yılının başlangıç olarak seçilmesinin nedeni, ilgili yıldan önceki yıllarda BİST Kobi Sanayi Endeksi’ne ait şirket verilerinin çok az sayıda olmasıdır. Büyük, küçük ve orta ölçekli firmaların seçiminde, BİST 30 Endeksi ve BİST Kobi Sanayi Endeksi’nde faaliyet gösteren firmalardan yararlanılacaktır. Uygulama kapsamında BİST 30 Endeksi’nden 26 firma, BİST Kobi Sanayi Endeksi’nden 27 firma incelenecektir. Analizde kullanılacak bağımsız değişkenler; mevcut gevşeklik, geri kazanılabilir gevşeklik ve potansiyel gevşekliktir. İlgili gevşeklik türleri, mevcudiyet düzeyine göre sınıflandırılan gevşeklik türleridir. Mevcudiyet düzeyine göre sınıflandırılan gevşeklik türleri, literatürde en çok kabul edilen gevşeklik sınıflandırması olduğundan, ilgili değişkenler seçilmiştir. Analizde kullanılacak bağımlı değişkenler ise; aktif karlılığı, özsermaye karlılığı, Tobin Q oranı, piyasa değeri- defter değeri oranı ve hisse senedi fiyatıdır. Modele, kontrol değişkeni olarak firma büyüklüğü ve firma yaşı verilerinin doğal logaritması eklenmiştir. Uygulamada, ilgili yıllara ait verilere panel veri analiz yönetimi uygulanmıştır. İlgili analizin yapılmasında, Stata 14 paket kullanılmıştır. Mevcut literatür incelendiğinde, finansal gevşekliğin firma performasına olan etkisinin ölçümünde genellikle benzer sektörde ve benzer ölçekte firmaların incelendiği görülmektedir. Bu çalışmada, diğer çalışmalardan farklı olarak BİST 30 ve BİST Kobi Sanayi şirketleri incelenerek büyük, küçük ve orta ölçekli firmalar karşılaştırılmıştır. Ayrıca literatürdeki çalışmalarda analize finansal performans ölçümlerinin katıldığı, fakat hisse senedi fiyatlarının ve etkileşim terimlerinin dahil edilmediği görülmüştür. Bu doğrultuda çalışmada hem farklı ölçekte firmalar karşılaştırılacak hem de analize hisse senedi fiyatları ve etkileşim terimleri eklenmiştir.

In this study, the effects of financial slack types on financial performance and stock price will be investigated. In this regard, data of large, small and medium-sized companies operating in Borsa Istanbul (BIST) between 2013 and 2021 will be examined. The reason why 2013 was chosen as the starting point is that there were very few company data on the BIST SME Industry Index in the years before the relevant year. In the selection of large, small and medium-sized companies, companies operating in the BIST 30 Index and the BIST SME Industry Index will be used. Within the scope of the application, 26 companies from the BIST 30 Index and 27 companies from the BIST SME Industry Index will be examined. Independent variables to be used in the analysis; available slack, recoverable slack and potential slack. Related types of slack are types of slack classified by level of availability. Since slack types classified according to availability level are the most accepted slack classification in the literature, relevant variables were selected. The dependent variables to be used in the analysis are; return on assets, return on equity, Tobin Q ratio, market value-book value ratio and stock price. The natural logarithm of firm size and firm age data was added to the model as control variables. In practice, panel data analysis management was applied to the data of the relevant years. Stata 14 package program was used to perform the relevant analysis. When the existing literature is examined, it is seen that companies in similar sectors and of similar scale are generally examined when measuring the effect of financial slack on firm performance. In this study, unlike other studies, BIST 30 and BIST SME Industry companies were examined and large, small and medium-sized companies were compared. In addition, studies in the literature have shown that financial performance measurements are included in the analysis, but stock prices and interaction terms are not included. Accordingly, in the study, companies of different scales will be compared and stock prices and interaction terms have been added to the analysis.
The effect of financial slack on company performance and stocks
Keywords: Financial accounting; Financial Slack; Financial statements; Finansal Gevşeklik; Finansal muhasebe; Finansal Performans; Mali tablolar; Panel Data Analysis; Panel Veri Analizi Financial Performance