Fen Bilimleri Dersine STEM Entegrasyonu Etkinliklerinin 5. Sınıf Öğrencilerinin Bilimsel Yaratıcılıklarına Etkisi - (:unkn) unknown (My University, 2018)
Son yıllarda eğitim dünyasında önemi artan STEM eğitiminin, sınıfta nasıl uygulanabileceği ve öğrenciler üzerindeki potansiyel etkileri önemli birer araştırma konusu olmuştur. Bu araştırmanın problemi “Fen Bilimleri dersine STEM entegrasyonu etkinliklerinin ortaokul beşinci sınıf öğrencilerinin bilimsel yaratıcılıklarına etkisi nasıldır?” olarak belirlenmiştir. Durum çalışmasının kullanıldığı araştırma, 2014-2015 eğitim-öğretim yılında İstanbul’daki bir ortaokulda uygulanmıştır. Üç üniteye yönelik altı STEM etkinliğinin on iki hafta süresince uygulandığı araştırmada etkinlikler, araştırmacılar tarafından tasarlanmıştır. Öğrenciler heterojen yapıdaki işbirlikli takımlarla, problemlere çözüm olabilecek tasarımlar yapmışlardır. Araştırmada kullanılan veri toplama araçları; “bilimsel yaratıcılık soruları”, “öğrenci günlükleri”, “tasarım kâğıtları”, “fotoğraflar ve sunum videoları”dır. Bu dokümanlar “bilimsel yaratıcılık rubriği” ve “ürün değerlendirme rubriği” ile analiz edilmiştir. Araştırmada STEM etkinliklerinin; öğrencilerin bilimsel yaratıcılıklarına sınırlı düzeyde etkisinin olduğu, katmanlara göre değerlendirildiğinde ise en üst yaratıcılık düzeyi olan “yansıtıcı düşünme katmanı”nın gelişiminde daha etkili olduğu sonucuna varılmıştır.

The STEM education how it can be applied in the class and the potential impacts on the students has been an important research topics. The problem of this research is “How STEM integration activities in science effect the scientific creativity of fifth grade students?” The case study was used in the research. The research was applied in a secondary school in Istanbul in 2014-2015 academic year. Six STEM activities for three units were performed for twelve weeks. That data collection tools were used in research; “scientific creativity questions”, “student diaries”, “design papers”, “photographs and presentation videos”. These documents have been analyzed by “scientific creativity rubric” and “product evaluation rubric”. In this research has been found that of the effect of STEM activities on students' scientific creativity was limited in terms of individual development and that in the “reflective thinking layer” which was the highest level of creativity, it was more effective.
The Effect of STEM Integration Activities on Scientific Creativities of 5th Grade Students
Keywords: Eğitim, Eğitim Araştırmaları; Eğitim, Özel; Müzik