Kadın Odaklı Sivil Toplum Kuruluşlarında Gerçekleştirilen İletişim Faaliyetleri - KARAYEL BİLBİL, EMEL (My University, 2021)
Bu çalışmada sivil toplum kuruluşlarının gerçekleştirmiş olduklarıiletişim faaliyetleri; kadınların toplumumuzdaki dezavantjlıkonumları, maruz kaldıkları şiddet, temsiliyet düzeylerinin düşüklüğügöz önünde bulundurularak kadın odaklı STK’lar özelindeincelenmiştir. Çalışmada, Türkiye'de faaliyet gösteren kadın odaklıSTK’ların iletişim faaliyetleri, Türkiye'nin kadın istatistikleri vesağlanan internet kullanım verileri dikkate alınarak incelenmiştir.Söz konusu kadın istatistikleri göz önünde bulundurularak belirlenenörneklem kümesinde yer alan üç STK’nın gerçekleştirdiği faaliyetler;yıllık raporlamaları, broşür, ilan, poster, etkinlik, konferans, basınbültenleri, web sayfası kullanımı, mobil uygulamalar ve sosyal medyakullanımı perspektifinde karşılaştırmalı olarak incelenmiştir. Sözkonusu başlıklar altında gerçekleştirilen faaliyetler ve iletişimçalışmaları, çalışmanın konusunu ve amacını oluşturmaktadır. Buamaç doğrultusunda söz konusu sivil toplum kuruluşlarınıngerçekleştirdikleri iletişim faaliyetleri ve dijital ortamdaki 8 MartDünya Kadınlar Günü sebebiyle yaptıkları paylaşımlar üzerindenirdelenmiştir. İçerik analizi yöntemi ile söz konusu STK’larınöncelikle gerçekleştirdikleri iletişim faaliyetleri sınıflandırılmış dahasonra ise sosyal medya hesapları incelenmiştir. 8 Mart DünyaKadınlar Günü paylaşımları da içerik türü ve beğeni/paylaşımoranları çerçevesinde incelenmiştir. STK’lar tarafındangerçekleştirilen iletişim çalışmaları; hem amaçların kamuoyunaaktarılması, farkındalık, yasa koyucuları ve güç sahipleriniyönlendirici gibi işlevler üstlenmesi hem de bağışçı ve gönüllükazanım noktasında da önemli bir görev üstlenmektedir. Bu nedenleSTK’lar iletişim faaliyetlerine gerekli önemi vermelidir.

In this study, the communication activities of non-governmental_x000D_ organizations were analyzed from the point of view of womenoriented NGOs, taking into account the disadvantaged positions of_x000D_ women in our society, the violence they are subjected to, and the low_x000D_ level of representation. In this research, communication activities_x000D_ of women-oriented NGOs, which are active in Turkey, are explored_x000D_ by considering women statistics of Turkey, and internet usage data_x000D_ provided. The activities performed by three different women-oriented_x000D_ NGOs which are currently involved in specified sample cloud are_x000D_ assessed with the help of aforementioned women statistics, in a_x000D_ comparative way by means of annual reportages, brochures,_x000D_ announcements, posters, events, conferences, press releases, web-site_x000D_ utilities, mobile applications and social media usages. Activities_x000D_ actualized under aforementioned titles and communication actions_x000D_ constitute the subject and the aim of this study. In the direction of this_x000D_ aim, communication activities of aforesaid non-governmental_x000D_ organizations were analyzed in accordance with the shared posts due_x000D_ to 8 March International Women’s Day in digital environment. The_x000D_ communication activities of these NGOs were classified first by the_x000D_ content analysis method and then social media accounts were_x000D_ examined. 8 March International Women's day shares were examined_x000D_ within the framework of content type and likes/shares._x000D_ Communication activities performed by NGOs play an active role in_x000D_ introducing the aims to the public opinion, raising awareness,_x000D_ undertaking functions like canalizing the law-makers and powerholders as well as gaining donators and voluntaries. For this reason,_x000D_ NGOs should give the necessary impotance to communication_x000D_ activities.
Communication Activities in Women-Oriented NonGovernmental Organizations