Kobilerde sigortacılığı tutundurma ve destek modülü olarak sigorta - Bağdat, Metin (My University, 2011)
Bu çalışmanın temel konusu; sigortacılığın KOBİ’lere, doğal afetlerin olumsuz etkilerinin bertaraf edilmesinden KOBİ’lerin finanssal yapılarına yaptığı katkının önemi ve sigorta sektörünün yarattığı katma değerin artırılmasında devlet desteklerinin fonksiyonudur. Çalışmada başta Türkiyede olmak üzere Dünyada hayat dışı elementer branşlarda sigorta sisteminin nasıl anlaşıldığı, sigortanın nasıl tanımlandığı, sigorta sisteminin topluma ve iş dünyasına hangi faydaları sağladığı, ne tür işlevler üstlendiği, üstlendiği fonksiyonlarla nelerin elde edildiği tartışıldıktan sonra risk konusuna değinilmiştir. Risk transfer şekilleri ve sigortacılık bakış açısı ile riski tanımlayarak riskin bazı sınıflandırmaları ile ilgili bilgiler verilmiştir. KOBİ’lerin hangi durumlarda hangi risklerden kaçınmaları gerektiği, hangi durumlarda risklerini azaltma zorunluluğunda oldukları ve riski üstlenmenin getireceği tehlikelerin neler olduğu incelenmiştir. Riskin transferi veya riski devretmenin ne tür getirilerinin olacağı yine burada incelenen konular arasındadır. Sigorta sektörünün risk yönetiminine yaptığı katkı ve bu iki konunun buluştukları noktaların neler oldukları incelenmiştir. Çalışmanın bundan sonraki bölümü ise Türkiyedeki KOBİ’ler ve bunların özellikleri ile ilgili yapısal ve istatistiksel bilgileri içermektedir. KOSGEB veri tabanında kayıtlı bulunan firmaların bazı özellikleri kullanılarak konu ile ilgili veriler tartışılmıştır. Bu veriler sigorta sisteminin KOBİ’lerde tanıtımı ve tutundurulmasına katkı sağlayacak yönde yorumlanmıştır. Sigortanın faydalarının KOBİ’lerde etkili olabilmesi için sistemin tutundurulmasına yönelik konuların incelendiği bir bölüm oluşturulmuştur. Başta KOBİ’lerde sigorta satın almaya iten güdülerin neler olabileceği, hangi tanıtım ve tutundurma metotlarının uygulanabileceği ve sigortanın destek modullerine alınmasının sigortacılığı tutundurma açısından önemini bu kısımda incelenmiştir. Ayrıca KOBİ’lerde sanayi ve hizmet kayıplarının nasıl teminat altına alınabileceği ile ilgili uygulamaya konulabilecek bir sigorta sektör ürün bilgisi verilmiştir. Son bölümde ise KOBİ'lere yönelik sigorta işlemleri için hangi tür desteklerin nasıl uygulanabileceği, destek modullerine alınması konuları irdelenmiştir. Sonuç bölümünde bu çalışma kapsamında sigorta sektörüne yönelik çeşitli çözümler sıralanmıştır. gorta, Sigorta sistemi, Sigortacılık, Destekleme politikaları, Risk, Risk azaltma yöntemleri, Destek programları, Devlet desteği, KOBİ.

The purpose of this study is to explain the contribution of insurance system to SMEs to eliminate negative effects of disaster and emphasize the contribution of insurance system to financial structure of SME’s and state support function and more which increases the value added insurance sector. In this study, what the insurance system suggest for the non-life elementary insurance branches in the world, including Turkiye, how insurance is defined; the benefit of insurance system to society and the business world; what kind of functions are undertaken; the functions for risk issue, and what has been obtained are discussed. Besides, identifying the risk with the scope of insurance and some information is given about some of the risk transfer types and risk classifications. Moreover, some information has been given regarding risk transfer types; and under that circumstances they should decrease risk and the threat of undertaking risks have been mentioned. What kinds benefits will take place in case of risk transfer or risk circulation are among the topics examined in this study as well. The contribution of risk management to insurance sector and the issue and where these two meet and what’s this point are examined. In the next part of the study, the information related with structural and statistical information of the Turkish SME’s has been given. The firms’ data in the KOSGEB database has been discussed with the help of firms’ specification. These data has been interpreted as a contribution of insurance system’s recognition in SME’s. These data will contribute to promotion of SME’s in Turkiye, as well. There is a section specific to recognition of insurance sector for benefits of insurance in the SME’s. The benefits to SMEs are discussed. In this section what incentives could be pushed to buy insurance for SMEs, which promotion techniques could be applied for and to take inside state support modules for publicity and recognition of insurance has been examined and emphasized. Besides all above, which supports could be applied for insurance services specific to SME’s and the support modules have been investigated. An application can be placed for the losses of SME’s in the industrial and service sector on which guarantee can be given by insurance policy or service product. In the final section what kind of insurance operations and how the state support system can be applied to the support modules to be examined for SMEs. Briefly, solutions specific to insurance sector have been mentioned. Key Words: Insurance, Insurance system, Selling insurance, Supporting policies, Risk, Risk reduction methods, Support programmes, Government backing, SME.
Keywords: Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmeler (KOBİ); Sigortacılık; Tutundurma