12 Eylül 1980 müdahalesi ile 7 Kasım 1982 anayasa oylaması arasındaki süreçte siyasal iletişim - Sam, Nilgün (My University, 2004)
12 Eylül 1980 Askeri Müdahalesi ile 1982 Anayasa'sı için referandumun gerçekleştirildiği 7 Kasım 1982 tarihleri arasındaki süreç siyasal iletişim boyutu ile değerlendirilmiştir. Bu süreç içerisinde askeri yönetim müdahalenin meşruluğunu ortaya koyabilmek için propaganda ağırlıklı bir iletişim faaliyeti içerisine girmiştir. Genel olarak yapılabilecek bir tasnif ile bu faaliyetlerin temelde terör, parçalanmışlık, geçmiş yönetimlerin eleştirisi, din ve Atatürk temaları üzerinde yoğunlaştığı söylenebilir. Yönetim siyasi meşruiyetini bir yandan yapılan propaganda faaliyetleri ile ortaya koymaya çalışırken, diğer taraftan da hukuki meşruiyetini sağlamak adına, yeni bir anayasa hazırlayıp halk oyuna sunmuştur. Bu süreç içerisinde de yukarıda sayılan temalar üzerinde durulmuştur. Gerek müdahale sonrası siyasal iletişimde gerekse referandum sürecindeki siyasal iletişimde propaganda temel faaliyet olarak ön plana çıkmıştır. Tüm otoriter yönetimlerde görüldüğü üzere, medyaya müdahalelerde bulunulmuş ve adeta tek yönlü bir siyasal iletişim gerçekleşmiştir.

The Political Communication During the Period Between the Military Intervention on September 12.1980 and the Constitutional Referendum on November 7,1982 At this theses, the period between the coup d'etat on September 12, 1980 and the referendum for the 1982 constitution on November 7,1982 has been evaluated from a perspective of political communication. During this period, the military government followed a propaganda-intense communicative action, in order to legitimize the military intervention. It maybe claimed that these actions were mainly focused on the following themes: terrorism, division, the criticism of earlier governments, religion and Atatürk. While the existing government attempted to prove its political legitimacy by the propaganda actions; they also prepared a mew constitution and organized a referendum for its ratification in order to guarantee the legal legitimacy. Additionally during the same period they focused on the similar themes. Propaganda has been the main tool at the political communication at the government for both of the period - after the military intervention and during the referendum process. Like all the authoritarian governments do, they continuously interfered in the media and therefore a kind of one-way political communication occurred.
Keywords: İletişim, Politikada; Siyasal bilimler (Siyaset bilimi); Toplum bilimleri; Yönetim sisteminde değişiklikler_Darbeler; Yönetim ve devlet sistemleri