Çarlık Rusyası'nda P. A. Stolıpin'in (1862-1911) politikaları ve Rusya Türklerine etkisi - Maharramova, Sama (My University, 2009)
20.yüzyılın başı, Çarlık Rusyası’nın devamlılığını tehlikeye sokan olayları doğurmakla birlikte bu dönemde önemli bir aktör olan Petr Arkadeviç Stolıpin’i sahneye çıkardı. Güçlü bir siyasetçi olan Stolıpin, II. Nikola rejiminin sadık koruyucusu olarak karşımıza çıkmaktadır. Stolıpin, Rusya’daki ihtilal hareketlerine karşı mücadele ile birlikte azınlıklara karşı yürüttüğü farklı politikalarla da tanınmaktadır. Mevcut devlet yapısının korunması için bir takım reformların kaçınılmaz olduğunu savunan Stolıpin, toprak reformu adı altında birçok önlem almayı hedeflemekteydi. Bu önlemler arasında azınlıkların sindirilmesine yönelik politikalar da yer alıyordu. Azınlıklarla mücadele çerçevesinde Rusya’da yaşayan Türklere karşı izlenen politikalarla Türkler arasındaki siyasi ve sosyal gelişmeleri engelleyerek onların ihtilal hareketlerine verdikleri güçlü desteği ortadan kaldırmak amaçlanmaktaydı. Fakat toprak reformu gibi bu politikada başarı sağlayamamıştır arlık Rusyası, Çar II. Nikola, Ekim İhtilali, Petr Stolıpin, Tarım reformu, Azınlıklar, Rusya Türkleri.

The beginning of the 20th century being exposed to events, jeopardizing the tsar Russia’s continuity, has put Pyotr Arkadievich Stolipin on the scene as an important actor of the period. We find him not only one of the strongest politicians, but also a devoted guard of II Nikola’s regime. P.A. Stolipin was famous in his steady struggles against revolutionary acts besides his politics towards the nations in minority, at the same time. He aimed at several measures as inevitable to protect the current state structure, also, making a target of minorities to subdue them. In the frame of the struggle against minorities, the powerful supports to revolutionary processes were hindered by the hindrance the social and political developments between Turkish people, too, as a component of general policies in Russia that was as unsuccessful as the Land Reform policy. Tsarist Russia, Tsar Nicola II, October Revolution, Peter Stolıpyn, Agricultural Reform, Minorities, Russia Turks.
Keywords: Azınlıklar; Rusya_Tarih; Tarih; Türk Tarihi; Türkler_Rusya