Dezavantajlı bireylerin aktivitelerini kontrol eden görüntü algılama platformunun gerçekleştirilmesi - Kabak, Sadrettin (My University, 2021)
ÖZETDEZAVANTAJLI BİREYLERİN AKTİVİTELERİNİ KONTROL EDEN GÖRÜNTÜ ALGILAMA PLATFORMUNUN GERÇEKLEŞTİRİLMESİ Günümüzde, bireylerin sağlıklı bir hayat sürdürmeleri için birçok çalışma yapılmaktadır. Sağlıklı yaşam çerçevesinde yapılan bu çalışmalar insan sağlığına pozitif sonuç katmayı amaçlamaktadır. Bu uygulamalar genellikle dezavantajlı olmayan bireyler için yapıldığından dezavantajlı bireyler için yapılan uygulamalar yetersiz kalmaktadır. Bu tez çalışmasında, Kinect teknolojisi ile dezavantajlı bireyler için günlük tedavi süreçlerine olumlu katkıda sağlayan ve kullandıkça bireyi pozitif gelişime iten bir uygulama amaçlanmıştır. Bu uygulama kapsamında uygulamayı kullanacak birey kümesi genellikle fiziksel engelli yaşlı ve hasta bireylerden oluşmaktadır. Bu çalışmada Microsoft Kinect Teknolojisi kullanılmıştır. Kinect Teknolojisi üzerinde RGB ve derinlik kameraları ve çoklu dizi [multi-array] ses sistemi ile insan ses ve görüntülerini algılayan bir teknolojidir. Bu çalışmada, dezavantajlı bireylerin yapması gereken hareketler bir eğitim kurumu öncülüğünde eğitim seti olarak uygulamaya aktarılıp eğitim setindeki her bir hareket için dezavantajlı bireyin yapmış olduğu hareketin karşılaştırılıp analiz edilmesi yapılan hareket üzerinden puanlanması ve bu puanlamada veritabanına kaydedilerek süreç takibi gerçekleştirilmiştir. Bu süreçte Microsoft Kinect Teknolojisi'nin kütüphaneleri kullanılarak Visual Studio ortamında WPF (Windows Presentation Foundation) ile bütünleştirilerek uygulama hazırlanmıştır. Dezavantajlı bireyin tedavi süresince yaptığı hareketlerin insan gözüyle analizi puanlanması ve kişi değerlendirmesi doğrultusunda bazen de duyguların katılması ile değerlendirilmesi hem doğru sonuçlar vermez hem de fizik tedavi uzmanı – birey ilişkisinin etkisinde kalınarak değerlendirilmeye neden olur. Ayrıca bu uygulama ile daha bilimsel bir değerlendirme platformu gerçekleşmiştir. Dezavantajlı birey sürekli birilerin yardımına ihtiyaç duyarken geliştirdiğimiz bu uygulama bireyin isteklerine cevap verecektir. Sonuç olarak dezavantajlı bireyin eğitimini baştan sona takip eden ve kaydeden kullanıcı dostu bir uygulama geliştirilmiştir.

ABSTRACTIMPLEMENTING THE IMAGE DETECTION PLATFORM THAT CONTROLS THE ACTIVITIES OF DISADVANTAGED INDIVIDUALS Nowadays, many studies are carried out for individuals to lead a healthy life. These studies conducted within the framework of healthy life aim to add positive results to human health. Since these practices are generally performed for non-disadvantaged individuals, applications for disadvantaged individuals are inadequate. In this thesis, Kinect technology is aimed to provide positive contribution to daily development process for disadvantaged individuals and to use positive development. Within the scope of this application, the group of individuals who will use the application generally consists of physically disabled, elderly and sick individuals. Microsoft Kinect Technology was used in this application. Kinect Technology is a technology that detects human sounds and images with RGB and depth cameras and multi-array sound system. In this study, the movements that disadvantaged individuals have to do are transferred to the practice as a training set under the leadership of an educational institution, and the comparison of the action of the disadvantaged individual for each movement in the training set is evaluated, scored on the movement made and recorded in the database in this scoring and the process tracking is aimed. In this process, the application was prepared by integrating with WPF (Windows Presentation Foundation) in Visual Studio environment using Microsoft Kinect Technology libraries. The evaluation of the movements of the disadvantaged person during the treatment with the human eye and evaluating them with the participation of emotions on the initiative of the person does not give accurate results and results in the results according to the relationship between the physical therapist and the individual. While the disadvantaged individual constantly needs help from someone, this application that we develop will respond to the wishes of the individual. As a result, a user-friendly application has been developed that tracks and records the education of the disadvantaged person.
Keywords: Bilgisayar mühendisliği; Computer engineering; Depth Map; Derinlik Haritası Motion Recognition; Destekçi Vektör Makinesi; Hareket Tanıma; Microsoft Kinect; Örüntü Tanıma; Pattern Recognition; Support Vector Machine