Political and legal aspects of citizenship - Gasımov, Azer (My University, 2001)
Tez, üç bölümü içermektedir: 1. Vatandaşlığın Hukuki Boyutları; 2. Vatandaşlığın Siyasi Boyutları; 3. Avrupa Birliği ve Türkiye'nin Vatandaşlık Kanunları. farklı alt başlık altında ele alınmıştır: 1. Vatandaşlık Kavramının Belirlenmesi; 2. Vatandaşlığın Kazanılması ve Kaybedilmesi; 3. Çifte vatandaşlık ve Vatandaşsızlık. İkinci bölüm iki alt bölümden oluşmaktadır: 1. İade etme sorunları; 2. Siyasi sığınma hakkı. Üçüncü bölüm ise iki hisseyi kapsamaktadır: 1. Avrupa Birliği vatandaşlığı; 2. Türkiye vatandaşlığı. Vatandaşlık sorununun esas kaynakları çerçevesinde sorunun hukuki boyutları araştırılmaya çalışılmıştır. Çalışmanın bu kısmında vatandaşlık kavramının tanımı, özellikle vatandaşla devlet arasındakı ilişkiler, vatandaş ve uyruk kavramlarının kelime anlamları, vatandaşlık kazanmanın iki yolu - doğumla kazanılan vatandaşlık ve telsik (sonradan vatandaşlığın kazanılması), vatandaşlığın kaybedilmesi - expatriation ve denaturalization, çifte vatandaşlık sorunu, özellikle indelible allegiance doktrinden bahsedilir; daha sonra vatandaşlık sorununun siyasi boyutlarına: iade etme ve siyasi sığınma hakkı, özellikle Avrupa ülkelerindeki iade etme siyasi sığınma hakkının verilmesine, Türkiye ve Avrupa Birliyi'nin vatandaşlık politikaları, Türkiye Vatandaşlık Yasası ve Avrupa Topluluğu Sozleşmesine değinilir.

POLITICAL AND LEGAL ASPECTS OF CITIZENSHIP This work consists of three paragraphs: 1. Legal Aspects of Citizenship; 2. Political Aspects of Citizenship; 3. Citizenship Laws of the European Union and Turkey. The first paragraph consists of three parts: 1. Definition of Citizenship; 2. Acquisition and Loss of Citizenship; 3. Dual Citizenship and Statelessness. The second paragraph consists of two parts: 1. The Problem of Extradition; 2. The Right of Political Asylum. And the third paragraph consists of two parts: 1. Citizenship of the European Union; 2. Citizenship of Turkey. In the framework of the major legal sources of citizenship issue it is tried to discover the legal aspects of citizenship issue: definition of the notion of citizenship itself, especially in the connection with citizens and state, and also the meanings of words - citizen and national, two modes of acquisition - by birth and by naturalization, issues of loss of citizenship, expatriation and denaturalization, a problem of dual citizenship, especially doctrine of indelible allegiance; the political aspects of citizenship issue: consideration of the problems of extradition and the right of political asylum, especially of examples and experience of European countries in the field of extradition and the granting of political asylum; the legal and political aspects of citizenship and the practice of the European Union with Turkey in the field of citizenship policy: description of Turkish Civil Code and the Treaty on European Community.
Keywords: Siyasal bilimler (Siyaset bilimi); Toplum bilimleri; Vatandaşlık hakları; Yurttaşlık hakları ve siyasal haklar