Caddebostan (İstanbul) rekreasyon alanlarındaki fekal kirlilik indikatörü Enterococcus spp. bakterilerinin klasik ve moleküler yöntem ile belirlenmesi - (:unkn) unknown (My University, 2011)
İstanbul Anadolu yakasının Caddebostan plajları çok sayıda insanın tercih ettiği önemli rekreasyon alanlarından biri olması nedeniyle halk sağlığı bakımından mikrobiyolojik kirlenmenin incelenmesi büyük önem taşımaktadır. Çalışmamızda; sonbahar (Ekim), kış (Ocak), ve özellikle de yaz (Haziran, Temmuz, Ağustos) aylarında Caddebostan rekreasyon alanında denizdeki fekal kirliliğin indikatörü olarak belirtilen Enterococcus spp. nin klasik plak sayım ve moleküler düzeyde Q-PCR yöntemleri ile belirlenmesi ve bu yöntemlerin karşılaştırılması amaçlanmıştır. Literatürde Enterococcus spp. bakterisinin dayanıklı olması nedeniyle 8 günlük fekal kirliliği ifade ettiği belirtilmiştir. Fekal kirlilik; hava sıcaklığı, yağış (kar, yağmur, vs.), rüzgar gibi parametrelere göre değişkenlik gösterebileceğinden çalışmamızda, örnek numunelerinin alındığı gün dahil olmak üzere 8 gün öncesine kadar gerçekleşen hava durumu raporları ile örneklerden elde edilen sonuçlar karşılaştırılmıştır. Yaz aylarında yapılan ölçümlerde bakteri sayılarının daha fazla arttığı izlenmiştir. Klasik ve moleküler iki yöntemin sonuçları arasında logaritmik olarak pozitif bir korelasyon görülmüştür.

Caddebostan beaches are one of the most important recreational area in Anatolian side of Istanbul. Microbiologically investigation of fecal contaminants will be most important for public health. In our study, we aim to investigate Enterococcus spp. that marked of the source of fecal pollution in autumn (October), winter (January), and especially summer (June, July, August) by culture-based traditional and molecular methods such as plate count and Q-PCR method respectively. Enterococcus spp. expressed at last 8 days of fecal pollution because of its resistant in literature. Fecal pollution may be changed with some parameters such as weather, precipitation (snow, raining, vs.), wind. Because of this reason, including the day of the sample collected until the 8 days before the sample collection date reports of the weather was compared with results from the samples. The number of Enterococcus spp. was accelerated in summer months. Logarithmic positive correlation was found between classical and molecular methods.
Enterococcus spp. indicator of fecal pollution is detected by classical and molecular methods from recreation areas in Caddebostan (Istanbul)
Keywords: Çevre Mühendisliği; Çevre Çalışmaları