İnşaat sektöründeki̇ fi̇rmaların fi̇nansal anali̇zi̇ ve uluslararası fi̇nansal raporlama standartları’nın inşaat sektöründeki̇ fi̇rmaların fi̇nansal anali̇zi̇ne etki̇si̇ - Günaydın, Onurcan (My University, 2023)
İnşaat sektörünün tanımı, yapısı, özellikleri, sektör için önem arz eden temel kavramlar açıklanarak ardından inşaat sektörünün geçmişi ve günümüzdeki yeri açıklanmıştır. İnşaat sektöründe yer alan firmaların finansal tablolarının analizinde kullanılması gereken yöntemlerin açıklanması ve uygulamalarla finansal analiz tekniklerinin incelenmesi hedeflenmiştir. İnşaat sektöründe kullanılması gereken finansal analiz teknikleri incelenmeden önce, inşaat sektöründe yer alan işletmelerin finansal tablolarının yapısının anlamlandırılması gerekmektedir. Finansal tabloların yapısının anlamlandırılabilmesi için uygulanan muhasebe teknikleri örneklerle açıklanmıştır. M.S.G.U.T ve T.F.R.S./ U.M.S. uygulamaları ayrı ayrı incelenmiş, her ikisinde de önemli olan noktalar incelenmiş, finansal tabloların analizi için hazırlık sürecinde yapılması gereken düzenlemeler açıklanmıştır.

The definition, structure, characteristics of the construction industry, basic concepts that are important for the industry are explained, and the history and current place of the construction industry is explained. It is aimed to explain the methods that should be used in the analysis of financial statements in the construction sector and to examine financial analysis techniques with applications. Before examining the financial analysis techniques that should be used in the construction sector, the structure of the financial statements in the construction sector must be made meaningful. It is illustrated with applied accounting examples in order to make sense of the structure of financial statements. M.S.G.U.T and I.F.R.S./ I.A.S. The applications were examined separately, the important points in both were examined, and the preparation process and processes for the analysis of financial statements were explained.
Keywords: Construction Contracting; Construction industry; Corporations; Değerleme; Estimated Cost; Financial analysis; Financial Statement Analysis; Finansal analiz; Finansal Tablolar Analizi; Hakkediş; I.A.S; I.F .R.S; Investment analysis; İnşaat Muhasebesi; İnşaat Taahhüt; Keşif Bedeli Construction Accounting; M.S.G.U.T; Özel İnşaat (Yap-Sat); Private Construction (Build-Sell); Progress Payment; Şirketler; T.F.R.S; T.M.S; Turkey; Türkiye; V .U.K; V.U.K; Valuation; Yapı endüstrisi; Yatırım analizi