Polilaktik asit/ Poli-hidroksi–bütirat/ İpek fibroin kullanılarak yara örtüsü eldesi - Çelik, Süreyya Elif (My University, 2025)
Bu çalışmada polilaktik asit (PLA), Poli-hidroksi-bütirat (PHB) ve ipek fibroin (SF) kullanılarak oluşturulacak nano boyutta ağsı yapılar, elektro-eğirme metodu kullanılarak üretildi, doku mühendisliği yaklaşımlarından faydalanıldı. Bu çalışmada PLA, ağsı tabakanın yapısını mekanik anlamda destekleyip korurken, PHB biyobozunurluğu ve biyouyumluluğu, SF ise mekanik yapıyı desteklemek için kullanıldı. Bu çalışmada, Polilaktik Asit/ Poli-hidroksibutirat/ İpek Fibroini (PLA/ PHB/ SF) nanofiberleri elektrospinning işlemiyle üretildi. Nanofiber malzemenin biyouyumluluğunu artırmak için PHB ve SF eklendi. Nanofiber iskelelerinin morfolojik karakterizasyonu için taramalı elektron mikroskobu (SEM) incelemesi yapıldı. Biyouyumluluğu tespit etmek için mezenkimal kök hücre (MSC) ile canlılık testleri yapıldı. Nanofiberlerin mekanik dayanımı çekme testiyle, termal dayanımı diferansiyel kalorimetre cihazı (DSC) ile, kimyasal yapısı Fourier dönüşümlü kızılötesi spektroskopisi (FTIR) ile ölçümlendi.

Nano-fibrous scaffolds were fabricated with polylactic acid (PLA), polyhydroxybutyrate (PHB), and silk fibroin (SF) using electrospinning method . PLA is incorporated as a structural reinforcement and protective component for the fibrous scaffold, and PHB is incorporated to enhance biodegradation and biocompatibility. Silk fibroin is incorporated as an additional add-on to mechanical reinforcement. PLA/ PHB/ SF nanofibers were prepared through electrospinning. PHB and silk fibroin were incorporated for the improvement of the biocompatibility. Morphological analysis of the nanofiber scaffolds was conducted through scanning electron microscopy (SEM). Biocompatibility was evaluated with viability assay using mesenchymal stem cells (MSC). For measuring mechanical properties, thermal stability and chemical structure of the nanofibers, tensile testing, differential scanning calorimetry (DSC), and fourier-transform infrared spectroscopy (FTIR) were performed.
Keywords: Doku Mühendisliği; Engineering; Malzeme bilimi; Malzeme Mühendisliği; Materials Engineering; Materials science; Metallurgy; Metalurji; Mühendislik; Tissue Engineering