A world-systems view of post-wwii foreign policy of Turkey - Tuzcu, Mehmet Efe (My University, 2011)
Bu çalışmada İkinci Dünya Savaşı sonrası Türk Dış Politikası, Dünya-Sistemleri Analizi perspektifinden incelenmiştir. Öncelikle, güncel literatür ışığında, Dünya-Sistemleri Analizi’nin bir dış politika analiz modeli olarak kullanılıp kullanılamayacağı, kullanılabilecekse nasıl kullanılabileceği tartışılacaktır. Bundan sonra, Dünya-Sistemleri Analizi modelinin ortaya koyduğu kriterler çerçevesinde, İkinci Dünya Savaşı sonrası Türk Dış Politikası analiz edilecektir. Son olarak, Türkiye örneğindeki uygulanabilirliği dikkate alınarak, Dünya-Sistemleri Analizi’nin bir analitik model olarak açıklayıcılık ve öngörü hususlarındaki yeterliliği değerlendirilecektir. nya-Sistemleri Analizi, Türk Dış Politikası, Dış Politika Analizi, merkez, çevre, yarı-çevre, AKP, stratejik derinlik, eksen kayması, Türk-Amerikan ilişkileri, Türkiye-AB ilişkileri

This dissertation examines the post-WWII Turkish Foreign Policy from the lenses of the World-Systems Analysis (WSA) approach. Drawing on the literature on foreign policy analysis, first it will be discussed whether and how the WSA approach can be utilized as an analytic model in foreign policy studies. Next, post-WWII Turkish foreign policy (TFP) will be analyzed considering the relevant indicators and patterns as outlined by the WSA model. Finally, the explanatory and predictive powers of the WSA approach as an analytic model will be evaluated with regard to its level of applicability to the Turkish case. World-Systems Analysis, Turkish foreign policy, Foreign Policy Analysis, core, periphery, semi-periphery, AKP, strategic depth, shift of axis, Turkish-American relations, Turkish-EU relations
Keywords: Amerika Birleşik Devletleri (ABD)_Dış İlişkiler_Türkiye; Dış İlişkiler_Türkiye; Dış Politika Analizi; Türkiye_Dış İlişkiler_Amerika Birleşik Devletleri (ABD)