Kapitülasyonların kaldırılması: (1914) - Külünk, Muhammet Emin (My University, 2006)
Osmanlı Devleti’ni özellikle XVIII. yüzyılın sonundan itibaren olumsuz yönde etkilemiş olan kapitülasyonların I. Dünya Savaşı şartlarından istifade edilerek kaldırılması bu tezin konusunu oluşturmaktadır. Çalışma, giriş ve iki bölümden meydana gelmektedir. Giriş kısmında kapitülasyonların ne manaya geldiği, nasıl ortaya çıktığı, mahiyeti, tarihi ve 1914’ten önceki kapitülasyonların kaldırılma girişimleri üzerinde durulmaktadır. Araştırmanın birinci bölümünde kapitülasyonların kaldırılma kararının alınması, karardan sonra gerek yabancı ülkelerin ve kamuoyunun gerekse Osmanlı kamuoyunun ilga kararına yönelik tepkilerine yer verilmektedir. Tezin ikinci bölümde ise temelde, kapitülasyonların kaldırılma kararının ne şekilde uygulandığı ortaya konulmuştur. Bunun yanında kapitülasyonların kaldırılmasını kabul eden devletler ile Mondros Ateşkes Antlaşması’ndan sonra kapitülasyonların yeniden yürürlüğe konulması da bu bölümde anlatılmaktadır.

This thesis is about the abolishment of capitulations, which had affected the Ottoman Empire negatively especially starting from the late 18th century, taking the advantage of the conditions of the First World War. The research consists of two sections. In the introduction part what capitulations meant, how they were brought about, its content, its history and the attempts to abolish them before 1914 put forth. In the first part of the research, it includes the decision to abolish the capitulations and the reactions of foreign countries, the public and the Ottoman Empire against the decision of abolishment. In the second part of the research, mainly, how the abolishment of capitulations was enforced is signified. In addition to this, the country which approved the abolishment of capitulations and, after the Mondros Cease-fire Agreement, the revival of them in the Otoman Empire are referred.
Keywords: Kapitülasyonlar; Kapitülasyonlar_Tarih_Osmanlı İmparatorluğu, 1299-1918