Siyasal iletişimde slogan kullanımı: 2017 cumhurbaşkanlığı sistemi referandum kampanyalarının göstergebilimsel analizi - Zehir, Bayram (My University, 2018)
İletişim, insan doğasının bir gereği olarak hem bir bilim hem de icra edilme şekil ve yöntemleriitibariyle de bir sanattır. İletişimin ruhu hemen hemen bütün disiplinlere etki ederek onlarıninsanlara dokunmasını ve organik bağlar kurabilmelerini mümkün kılmıştır. Bu bağlamdasiyasal bilimler alanına formel bir kişilik ve karakter kazandıranda yine iletişim olmuştur.Araştırma konumuzun odak noktasını oluşturan, 2017 Cumhurbaşkanlığı Sistemi Referandumsüreci, Türk siyasal tarihinde; geçmişten günümüze çeşitli dönemlerde tartışmaların odağındayer alarak, ülkemizin hükümet etme sistemine yönelik yapılması düşünülen değişiklikleri öngörmektedir. Bu hususta en son adım ve nihai sonucu doğuran girişim; 16 Nisan 2017 tarihliAnayasa değişikliği halkoylamasıdır. Teknolojinin gelişmesine bağlı olarak değişen ve dönüşendünya, kitle iletişim araçlarına da yansıyarak; dünyada var olan siyasi sınırları ortadan kaldırmışve dünyayı koca bir küresel köy haline dönüştürmüştür. Siyasette bu yeni dünya düzenine bağlıolarak değişimden payına düşeni almış ve geleneksel siyaset anlayışının ötesinde; seçmen ilesürekli ve etkili bir iletişime geçebilmek için teknolojinin sunduğu tüm nimetlerdenfaydalanarak siyasal iletişim süreçlerini geliştirmek zorunda kalmıştır. Araştırmamıza kaynakteşkil eden disiplinlerden; Siyasal iletişim ve Siyasal kampanyalar, sürecin ruhunu ve gidişatınışekillendiren en büyük dinamikler olurken; siyasi partilerin Cumhurbaşkanlığı Sistemireferandum sürecinde uyguladıkları stratejiler, partilerin kurumsal kimlik ve vizyonlarına bağlıolarak sürecin yol haritasını da şekillendirmektedir. Siyasal iletişim unsurlarından afişler;tarihsel süreç içindeki propaganda gücünü, referandum sürecinde de ortaya koymak suretiylesürecin en etkin ve yoğun kullanılan kitle iletişim aracı olmayı başarmıştır. Araştırmamızınyöntemini oluşturan “Göstergebilim” ise; afişlerin, sloganlar aracılığıyla seslendirdiğisöylemlere dair, seçmen nezdinde ki zihinsel yansımalarını analiz edebilen en doğru ve değerlimetot olarak kabul edilmektedir.

Communication as a part of human nature is science as well as arts in performing methods. Thesoul of communication has an influence on almost every discipline. It is touching humans andalso make it possible to connect each other anyway and anywhere. In this way of connectioncommunication is the one, that gives political science an special formell character. The focal pointof the thesis is the process of the Presidential Referendum in 2017 of the Turkish Republic alsowe will foresee the changes of the government system, which was in the focus of debates in ourcountry and discussed on different times in Turkish political history. In this sense a plebiscitewith the aim of a final Change in the fundamental law was carried out on the 16th of April 2017.The political borders were lifted by the development of the technology and mass communicationin the world, and the world changed into a small village. Also the politics had to adapt itself tothe new world order, while using the media and new technologies for staying in contact with thevoters. Political campaigns and political communication are two main disciplines which show themind and the dynamism of our work. The routes of Political parties, their visions and theirstrategies in the process of a referendum on presidential system, is also reflecting the identitiy ofthemselves. Posters, which are the most high-powered mass communication devices under thepolitical communicative devices in the past and also in the present, reached in the Referendumprocess place one again. The semiotics is accepted as the best and most important method whichhelps us to analyse the effects of the election slogans and mottoes on the posters in the brains ofthe voters.
Keywords: Cumhurbaşkanlığı Sistemi; Election Campaigns; Göstergebilim; Kitle iletişim araçları; Mass media; New Presidency System; Political aspect; Political Communication; Political Posters; Politics and government; Propaganda; Propaganda Referendum; Referandum; Referendum; Seçim Kampanyaları; Semiotic; Semiotics; Siyasal Afişler; Siyasal İletişim; Siyasal yönler; Siyaset ve yönetim; Slogan; Slogans; Turkey; Türkiye