Yargı kararları çerçevesinde örgüt suçlarında etkin pişmanlık (TCK m. 221) - Sümer, Arif Emre (My University, 2021)
Tezimizin konusunu örgüt suçları için öngörülen etkin pişmanlık hükümlerinin yargı kararları çerçevesinde incelenmesi oluşturmaktadır. Bu kapsamda çalışmamızın ilk bölümünde, Türk Ceza Hukukunda “etkin pişmanlık” kurumuna genel hatlarıyla değinilmiş, örgüt suçlarında etkin pişmanlık düzenlemelerine yer verilmesinin sebepleri incelenmiştir. Bu bölümde ayrıca, ülkemizdeki önceki kanunlarda örgüt suçları için öngörülen etkin pişmanlık düzenlemeleri ile mukayeseli hukukta örgüt suçları için öngörülen bazı etkin pişmanlık düzenlemeleri incelenmiştir. Çalışmamızın ana omurgasını oluşturan ikinci bölümünde ilk olarak hukukumuzdaki suç örgütlerinden bahsedilmiş ardından bu örgütlerin tamamı için geçerli olan etkin pişmanlık hükümlerini içeren TCK’nın 221’inci maddesi hükümleri detaylı bir şekilde ele alınmıştır. Bu inceleme yapılırken sıklıkla yargı kararlarından yararlanılmıştır. Çalışmamızın son kısmında ise; örgüt suçlarında etkin pişmanlık hükümlerinin uygulanmasının ceza muhakemesi hukuku ile infaz hukuku bakımından ortaya çıkardığı sonuçlar ele alınmış, TCK’nın 221’inci maddesinin beşinci ve altıncı fıkrasında yer verilen ve tüm örgüt suçları bakımından müşterek olan hükümler incelenmiştir. Bu bölümde son olarak, örgüt suçlarında etkin pişmanlık kurumunun benzer bazı kurumlardan farkı ile ilişkisi ortaya koyulmaya çalışılmıştır.

The subject of our thesis is the examination of effective repentance provisions for organized crimes within the framework of judicial decisions. In this context, in the first part of our study, the institution of “effective repentance” in Turkish Criminal Law was mentioned in general terms, and the reasons for including effective repentance regulations in organizational crimes were examined. In this section, the effective repentance regulations stipulated for organizational crimes in previous laws in our country and some effective repentance regulations for organized crimes in comparative law are examined. In the second part, which constitutes the main backbone of our study, firstly the criminal organizations in our law were mentioned and then the provisions of Article 221 of the TCK, which includes effective repentance provisions valid for all of these organizations, were examined. Judicial decisions were frequently used during this examination. In the last part of our study; The results of the implementation of effective repentance provisions in organization crimes in terms of criminal procedure law and execution law were discussed, the provisions included in the fifth and sixth paragraphs of Article 221 of the TCK and which are common in terms of all crimes of the organization were examined. Finally, in this section, it has been tried to reveal the relationship between the effective repentance institution in organized crimes and its difference from some similar institutions.
Keywords: Criminal organization; effective regret; etkin pişmanlık; Kamu hukuku; organization crime; organization member; örgüt mensubu; örgüt suçu; Public law; Suç örgütü