İNŞAAT SÖZLEŞMELERİNDE EDİMYÜKÜMLÜLÜKLERİNİN YERİNEGETİRİLMESİ - (:unkn) unknown (My University, 2019)
Uluslararası Muhasebe Standartları Kurulu, hasılatın muhasebeleştirilmesine yönelik yeni bir finansalraporlama standardını “UFRS 15 – Müşteri Sözleşmelerinden Hasılat” olarak yayımlamış ve hasılatınmuhasebeleştirilmesine yönelik düzenlemeleri tüm sektörlerde uygulanabilir hale getirmiştir. TFRS15 daha önce geçerli olan risk-getiri yaklaşımı yerine kontrolün devri yaklaşımına dayanmaktadır.İnşaat sektöründe faaliyet gösteren işletmeler için de pek çok yeni düzenleme içermektedir. TFRS 15ile hasılatın belirli bir anda ya da zamana yayılı olarak muhasebeleştirilip muhasebeleştirilmeyeceğikriterleri değişmiş ve işletmelerin bu kriterleri daha dikkatli ele almaları zorunluluğu ortaya çıkmıştır.Bu çalışmada TFRS 15’de yer alan düzenlemelerin inşaat sözleşmeleri kapsamında değerlendirilmesiamaçlanmış ve edim yükümlülüklerinin belirlenmesinde, hasılatın finansal tablolara alımında zamanfaktörünün dikkate alınmasında, sözleşme maliyetlerinin varlık olarak muhasebeleştirilmesinde, finansmanbileşeninin varlığı halinde ve sözleşme değişikliği söz konusu olduğunda uygulanacak farklıdüzenlemeler incelenmiştir.

IASB released a new standard on revenue recognition “IFRS 15 – Revenue from Contracts with Customers” and brings together the relevant principles for revenue recognition across all sectors in one standard. TFRS 15 abandons the former risks and rewards-based approach in favor of a new control- based model. It introduces many new concepts for revenue and cost recognition for companies with construction activities. Under TFRS 15 the criteria of determining whether revenue is recognized at a point in time or over time is changed and companies will need to consider their contracts carefully. This study aims to assess the accounting policies of the new standard on the basis of construction contracts and illustrates different accounting policies related to identification of separate service obligations, timing of revenue recognition, capitalization of contractual costs, significant financing component and contract modification.
SATISFACTION OF PERFORMANCE OBLIGATIONS BY CONSTRUCTION CONTRACTS