Sınıf öğretmenlerinin yapılandırmacı yaklaşım ile ilgili yeterlik düzeylerinin incelenmesi - Özenç, Mehmet (My University, 2009)
Bu araştırmanın genel amacı, sınıf öğretmenlerinin yapılandırmacı yaklaşımla ilgili yeterlik düzeylerinin kendi algılarına göre belirlenmesidir. Bu ana amaç doğrultusunda belirlenen çeşitli değişkenler ile sınıf öğretmenlerinin yapılandırmacı yaklaşım yeterlik düzeyleri arasında anlamlı farklar olup olmadığı araştırılmıştır. Bu amaca uygun olarak araştırma tarama modeline göre tasarlanmıştır. Çalışmanın evrenini İstanbul İli Anadolu Yakası’nda görev yapan sınıf öğretmenleri oluşturmuştur. Araştırmanın örneklem grubunu ise 2008–2009 eğitim-öğretim yılında Kadıköy, Maltepe, Kartal ve Sultanbeyli ilçelerinde görev yapan ve random yoluyla seçilen 281 sınıf öğretmeni oluşturmuştur. Verilerin toplanmasında Karadağ (2007) tarafından geliştirilen “Yapılandırmacı Öğrenme İle İlgili Öğretmen Yeterliği Ölçeği” ve araştırmacının hazırlamış olduğu “kişisel bilgiler” formu kullanılmıştır. Analizler SPSS 15.0 paket analiz edilmiş, verilerin çözümlenmesinde nicel veri analizi tekniklerinden frekans, yüzde, aritmetik ortalama, standart sapma, ttesti ve tek yönlü varyans analizi kullanılmıştır. Araştırmadan elde edilen bulgulara göre: 1. Sınıf öğretmenleri, kendilerini yapılandırmacı yaklaşım konusunda yeterli görmektedirler. 2. Sınıf öğretmenlerinin yapılandırmacı yaklaşım yeterlik düzeyleri cinsiyet değişkenine göre farklılaşmamaktadır. 3. Sınıf öğretmenlerinin yapılandırmacı yaklaşım yeterlik düzeyleri medeni durum değişkenine göre farklılaşmamaktadır. 4. 51 ve üzeri yaş aralığındaki sınıf öğretmenleri yapılandırmacı yaklaşımda kendilerini diğer yaş aralığındaki öğretmenlere göre daha yeterli görmektedirler. 5. 21 yıl ve üzeri mesleki kıdeme sahip sınıf öğretmenleri yapılandırmacı yaklaşımda kendilerini diğer mesleki kıdem aralığındaki öğretmenlere göre daha yeterli görmektedirler. 6. Özel okullarda görev yapan sınıf öğretmenleri yapılandırmacı yaklaşımda kendilerini devlet okullarında görev yapan öğretmenlerden daha yeterli görmektedirler. 7. Üst sosyo-ekonomik düzeye sahip okullarda görev yapan sınıf öğretmenleri yapılandırmacı yaklaşımda kendilerini daha yeterli görmektedirler. 8. Lisansüstü eğitim yapan sınıf öğretmenleri diğer öğretmenlere göre kendilerini yapılandırmacı yaklaşımda daha yeterli görmektedirler. 9. Eğitim enstitüsü mezunu sınıf öğretmenleri diğer okullardan mezun olan sınıf öğretmenlerine göre kendilerini yapılandırmacı yaklaşımda daha yeterli görmektedirler. Anahtar sözcükler: Yapılandırmacılık, Yapılandırmacı Öğrenme, Sınıf Öğretmenleri, Öğretmen Yeterliği

The general purpose of this study is to determine in which level the primary teachers’ constructivist approach sufficiencies are according to their self perceiptions. For this purpose, it has been searched if there are any meaningful differences between primary teachers’ constructivist approach sufficiency levels and various variables. The population of the study is all the primary teachers who are in İstanbul’s Anatolian Region. Additionally the sampling is formed of teachers selected randomly from Kadıköy, Maltepe, Kartal and Sultanbeyli during 2008-2009 academic year. The data are collected by a scale named “The Teachers' Sufficiency Scale İn Relation To Constructivist Learning” formed by Karadağ (2007) and “Personal Information Form” formed by the reseacher. The data have been analized with SPSS 15.0 packet program by using quantitative methods that include frequency, percentage, arithmetic average, standart deviation, ti-test and one way anova statistic techniques. According to the study’s findings: 1. The primary teachers perceive themselves sufficiency about constructivist approach. 2. There hasn’t been any differences between primary teachers gender and constructivist approach sufficiencies. 3. The primary teachers constructivist approach sufficiencies don’t differentiate according to marrige status. 4. The primary teachers aged 51 and above perceive themselves more sufficiency about constructivist approach than other ranges. 5. The primary teachers who have 21 and above Professional seniority are more sufficiency than other proffesional seniority ranges. 6. The primary teachers working in the private schools perceive themselves more suffieciency about constructivist approach than teachers working in the public schools. 7. The primary teachers working in upper socio-ekonomic leveled schools perceive themselves more suffieciency about constructivist approach than the other socioeconomic levels. 8. The primary teachers studying or finishing post graduate education perceive themselves more suffieciency about constructivist approach than other teachers. 9. The primary teachers who are graduated from education institue perceive themselves more suffieciency about constructivist approach than other faculties. Key words: Constructivism, constructivist learning, primary teachers, teacher’s sufficiency
Keywords: Eğitim ve Öğretim; Öğrenim ve Öğretim_İlköğretim; Sınıf Yönetimi