Mono- ve bidentat azot içerikli tiyo-fosfor grubu Ni(II)koordinasyon bileşiklerinin sentez ve yapılarının aydınlatılması - Şahin, Nisa Nur (My University, 2025)
Literatürde var olan 2,4-bis(3,4-dimetoksifenil)-1,3,2,4-ditiyadifosfetan-2,4-disülfürü (SAV-A1) bileşiğinin n-pentanol ve 2-pentanol ile reaksiyonundan 2 adet ditiyofosfonik asit [R(OR1)P(S)SH] ve [R(OR2)P(S)SH]; kararlı amonyum tuzlarına ([NH4L1] ve [NH4L2]) dönüştürüldü. Amonyum tuzlarının NiCl2.6H2O tuzuyla reaksiyonundan dört koordinasyonlu iki ditiyofosfonato nikel(II) kompleksi ([Ni(L1)2] ve [Ni(L2)2]) hazırlandı. Bilinen dört koordinasyonlu bu komplekslerin, azot içerikli çeşitli yapıdaki Lewis bazı ligandlarıyla (piridin/ py, bipiridin/ bpy ve 4-pikolin/ 4-pico), azot içeren altı koordinasyonlu yeni Ni(II) kompleksleri ([Ni(L1)2(py)2], [Ni(L2)2(py)2], [Ni(L1)2(4-pico)2], [Ni(L2)2(4-pico)2], [Ni(L1)2(bpy)] ve [Ni(L2)2(bpy)]) sentezlendi. Yeni komplekslerin yapıları elementel analizleri, IR, ESI-MS ve manyetik alınganlık ölçümleriyle (eff) aydınlatıldı. Ayrıca [Ni(L1)2(bpy)] kompleksinin yapısı tek kristal x-ışını kırınımı yöntemi ile aydınlatıldı.

Two dithiophosphonic acids [R(OR1)P(S)SH] and [R(OR2)P(S)SH] were produced by the reaction of the 2,4-bis(3,4-dimethoxyphenyl)-1,3,2,4-dithiaphosphetane-2,4-disulfide (SAV-A1), which known previously with n-pentanol and 2-pentanol, and these were subsequently transformed into stable ammonium salts ([NH4L1] and [NH4L2]). NiCl2.6H2O and ammonium salts. By interacting with the metal salt, two four-coordinate dithiophosphonato nickel(II) complexes ([Ni(L1)2] and [Ni(L2)2]) were synthesized. A variety of nitrogen-containing Lewis base ligands, including pyridine/ py, bipyridine/ bpy, and 4-picoline/ 4-pico, were used to obtain the known four-coordinate complexes of these compounds. This resulted in the creation of new six-coordinate Ni(II) complexes, which are [Ni(L1)2(py)2], [Ni(L2)2(py)2], [Ni(L1)2(4-pico)2], [Ni(L2)2(4-pico)2], [Ni(L1)2(bpy)], and [Ni(L2)2(bpy)]. The structures of the new complexes were elucidated through elemental analyses, IR, ESI-MS, and magnetic susceptibility measurements (eff). Additionally, the structure of the [Ni(L1)2(bpy)] complex was done using single-crystal X-ray diffraction.
Synthesis and structure elucidation of mono- and bidentate nitrogen containing thio-phosphorus group Ni(II) coordination compounds
Keywords: Anorganik kimya; dithiophosphonato complexes; ditiyofosfonato kompleksleri; fosfinoditioik asit; Inorganic chemistry; Perthiophosphonic acid anhydrides; Pertiyofosfonik asit anhidritleri; phosphinodithioic acid; piridin Ni(II) kompleksleri; pyridine Ni(II) complexes