Türk ceza kanununda bilişim sistemini engelleme, bozma, verileri yok etme veya değiştirme suçu - Erdoğani Yavuz (My University, 2011)
Günümüzde bilişim toplumuna geçilmesi, para dahil her türlü değer ve bilginin bilişim ortamında saklanması, suç işleme niyetinde olan kimselere yeni fırsatlar sunmuştur. Bu fırsatları değerlendirmek isteyenlere karşı da kanun koyucular refleks göstererek gerekli kanuni düzenlemeleri yapmaya başlamışlardır. Ceza hukuku bakımından bu kanuni düzenlemelere kısaca bilişim suçları denilmektedir. Tez konumuz her ne kadar bilişim suçlarının tamamını kapsamayıp, sadece TCK’nın 244’ncü maddesinde düzenlenen “sistemi engelleme, bozma, verileri yok etme veya değiştirme” suçundan ibaret ise de, tezin içeriğinde mümkün olduğunca bilişim suçlarının tamamı değerlendirme konusu yapılmıştır. Değerlendirmeler yapılırken özellikle uygulamadan yüksek mahkeme kararlarına yer verildiği gibi uluslararası düzenlemelere de yer verilmiştir. Ayrıca soruşturma ve kovuşturma safhalarının bilişim suçlarında klasik suçlardan farklılık arz etmesi nedeniyle bu hususta ayrı bir başlıkta değerlendirilmiştir.

Today, the transition to information society and storing all kinds of value and information including money in information environment have provided new opportunities for those who intend to commit crimes. Against those who want to use these opportunities, the legislators reflexively have started to make the necessary legal arrangements. In terms of criminal law, these legal regulations are briefly called cyber crimes. Altough our thesis subject does not contain the entire cyber crimes, but the crimes as system blocking, breaking, destroying or modifying the data that are arranged in the 224th article of TPC, all cyber crimes have been evaluated, as far as possible, in the content of the thesis . While making evaluations, not only the decisions of the supreme court but also international regulations are included. In addition, as the stages of the investigation and prosecution differ from classic crimes in the cyber crimes , this subject is studied under a different title.
Keywords: Ceza Hukuku; Hukuk