Evaluation of geological data in the subway construction by statistical methods - Gökdemir, Çağrı (My University, 2011)
nel ve Metro İnşaatı, Jeolojik Parametreler, ANOVA, MANOVA, Lineer Regresyon. ÖZET Son yıllarda yaşanan ulaşım ve inşaat teknolojilerindeki gelişmeler şehir planlaması platfromunda, özellikle altyapının hızla gelişmesini sağlamıştır. Şehir planlamasında tünel inşaatı çalışmaları en çok zaman alan ve zorlayan faaliyetlerdendir. Tünel inşaası genellikle jeolojik özellikler belirlemede ve inşaat süreçlerinde yüksek derecede belirsizlikler içermektedir. Bu belirsizlikler kullanılan kaynaklara ilaveten tünel inşaatı toplam maliyetini ve harcanan zamanı etkilemektedir, bu nedenle belirsizliklerin etkileri karar alma süreci için dikkate alınmalıdır. Karar alma süreci inşaat süreci kadar önemlidir. Bu çalışmada, jeolojik özellikleri belirlemek için yapılan öncelikli süreçler ışığında kritik jeolojik parametreler belirtilmiş ve sınıflandırılmıştır. Bağımsız değişkenler olarak drenaj karot parametreleri, drenaj işletme parametreleri ve test parametreleri, bağımlı değişkenler olarak kaya kütle parametreleri değerlendirilmiştir. Test sonuçları ve inşaat süreci arasındaki ilişkiyi açıklamak için istatistiksel analizler yapılmıştır. Ayrı olarak ve tekrarlı olarak ele alınan verilerin analizlerinin ve Spearman Rho testlerinin bulguları, inşaat projesinde yer alan bir uzmandan alınan bilgiler eşliğinde parametrelerin inşaat sürecine ve toplam maliyete etkisini açıklamak için kullanılmıştır. Analiz sonuçlarına dayanarak, karar alma sürecine yardımcı kritikler yapılmıştır ve test parametrelerini değerlendirmek için önemli durumlar istatistiksel parametreler yardımı ile belirtilmiştir. Tunnel and Subway Construction, Geological Parameters, ANOVA, MANOVA, Linear Regression.

The latest developments in transportation and civil engineering technologies, lead rapid developments in especially infrastructure on city planning platform. Tunneling activities in construction are the most time consuming and challenging task in city planning. Tunneling usually involves high degrees of uncertainity in geological characteristic estimation and construction process. They affect aggregate tunnel construction cost and time as well as resources thus effects of uncertainties in tunneling need to be considered for decision making. Decision making process is an important task as construction process. In this research in accordance with the preliminary processes that are done so as to define geological aspects critical parameters have been designated and classified. Independent variables classified into Core Recovery Parameters of Borehole, Operational Parameters of Borehole and Testing Parameters, as dependent variables Rock Mass Parameters are evaluated. To explain the relation between test results and construction process statistical analysis has been conducted. Findings of between subject effects and within subject effects analysis and non parametric Spearman rho method was used for diagnose the effects of parameters in construction process and aggregate costs with the help of an expert in a construction project. Rely on to the analysis results, decision making critics have been made and important aspects to evaluate test parameters have been emphasized with the reinforcement of the estimated statistical parameters.
Keywords: Jeolojik Parametreler; Lineer Regresyon; Tünel ve Metrolar