1970 sonrası Türkiye sanatında değişim süreci ve malzeme kavram ilişkisi - Aksu, Mutlu (My University, 2019)
Bu çalışma Türkiye sanat tarihinin belirli bir dönemini odağına alarak gerçekleştirilmiş, sürecin önemli noktalarını farklı bir perspektiften yeniden değerlendirilmesi ile oluşturulmuştur. Yaklaşık olarak 70’li yıllardan günümüze uzanan zaman diliminde incelenecek bu çalışma, değişen Türkiye sanatının genel profili etrafında şekillenmiştir. Alışılagelmiş sanat anlayışının dışında, farklı bir sanat düşüncesini benimseyen ve bunu evrensel bir dil oluşturma çabası içine giren sanatçıların başlattıkları bu süreç, bugünün sanatını şekillendiren önemli unsurlardan birisidir.Belirli bir zemin üzerinden gelişim gösteren günümüz Türkiye sanatının değişkenleri ise, geçmiş yıllarda başarı göstermiş bazı oluşum ve sanatçıların girişimleri ile mümkün olmuştur. Bu girişimlerin sonucunda değişen değerler, günümüz sanatının geçmiş ile olan bağlarını oluşturmaktadır.İkinci bölümde gerçekleşen öncü girişimler, bireysel ve kolektif olmak üzere iki farklı başlık altında incelenmiş ve kronolojik olarak etki ettiği diğer oluşumlar ile birlikte araştırma konusu haline dönüşmüştür. Birbirini takip eden ve birbirinden bağımsız olarak incelenemeyecek bu girişimler, bugünün çağdaş sanatını oluşturan çabalar bütünüdür. Öncü girişimleri tetikleyen güçlerin ne olduğu sorusu üzerine şekillenen ikinci bölüm, bu girişimlerin ana hatlarını oluşturarak sanatçı ve yapıtları üzerinden bir değerlendirmeyi kapsamaktadır.İkinci bölümde üzerine sıkça durulan bir konu olarak ‘Kabul görme’den sonra meydana gelen ve adı daha net ifade edilmeye başlanan “Türkiye Çağdaş Sanatı”, üçüncü bölümde farklı açılımlar incelenmiştir. Değişen değerler arasında yer alan malzeme ve kavram da bu çalışmanın ana hatlarını oluşturan diğer unsur olarak bu bölümde yer almıştır. Değişen malzemenin yapısından, değişen kavramların neler olduğu sorusuna 70’li yıllardan başlayarak, güncel sanatçıların üretimleri üzerinden bir değerlendirmeyi kapsamaktadır.

This study is written by focusing on a specific period of Turkey art history, is created by evaluating the important parts of this process in a different perspective. This study which analyze the process between 70s and nowadays is formed around changing Turkey Art’s general profile. Except the usual understanding of art, this process initiated by artists who adopt a different idea of art and attempt to create a universal language is one of the important elements shaping today's art.The variables of contemporary Turkey art making progress over a certain floor, has been made possible by initiatives of some formation and artists who showed success in the past. The values that change as a result of these initiatives constitute the ties of contemporary art with the past.In the second part, the pioneering initiatives were examined under two different headings as individual and collective and became a research topic with the other chronologically influenced entities. These successive initiatives, which cannot be examined independently, are all the efforts that make up today's contemporary art. The second part, which is based on the question of what forces triggered the pioneering initiatives, consists of an outline of these initiatives and an assessment of the artists and their works. In the second part, after the ‘Acceptance’ as a subject which is often dwelled on, ‘Turkey Contemporary Art’ was analyzed by bringing different initiative in the third part. Material and concept, which are among the changing values, are included in this part as the other element that constitutes the main lines of this study. From the structure of the changing material to the question of what the changing concepts are, starting from the 70s, it includes an evaluation on the works of contemporary artists.
Keywords: Art, Turkish; change; Conceptual Art; değişim; Fine arts education; Güzel sanatlar eğitimi; kavramsal sanat; Sanat, Türk; Turkey Art History; Turkey Contemporary Art; Türkiye çağdaş sanatı; Türkiye sanat tarihi